Blog


May 4, 2015
Posted by: Barbera

Hooggevoeligheid: Een verborgen schat voor bedrijven

Hooggevoeligheid op het werk 2beinbalance arnhem

In de zakenwereld gaat het nog altijd om hoger, sneller, beter. Vooral als je een leidinggevende positie hebt, wordt er van zeer veerkrachtige mensen met een sterke eigen wil verwacht dat ze snelle beslissingen kunnen nemen. Dit heeft vaak een prijs voor leidinggevenden, medewerkers en organisaties. Op den duur zullen stress factoren zich ophopen, wat kan resulteren in een verminderd probleem oplossend vermogen en een verminderde creativiteit, in het maken van verkeerde beslissingen en uiteindelijk een burn-out.

De mensen die hier nog het meeste last van hebben zijn de hooggevoelige leidinggevenden en teamleden. Echter, hooggevoelige mensen of HSP's zoals ze ook wel genoemd worden, kunnen juist competitieve voordelen bieden aan organisaties.

Mensen met hoge sensorische verwerkingsgevoeligheid, om de correcte wetenschappelijke term maar te gebruiken, hebben capaciteiten die kunnen leiden tot opmerkelijk hogere kwaliteit op het gebied van klantgerichtheid, vernieuwing, teamwork en communicatie. Ongeveer 15-20% van de bevolking is hooggevoelig.

Een pionier in het wetenschappelijk onderzoeken van dit fenomeen was de Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron, wie haar bevindingen gepubliceerd heeft in haar boek De hooggevoelige mens in 1997. Sindsdien is de bewustwording voor dit onderwerp en zijn potentieel voor de zakenwereld gestaag toegenomen.

Het onderzoek van Dr Elaine Aron en anderen laat zien dat HSP's over veel kwaliteiten beschikken die van groot belang zijn in de werkomgeving. Mensen met een hoger level van sensitiviteit hebben vaak een betere intuïtie en zijn vaak creatiever en empathischer en hebben een beter probleem oplossend vermogen in vergelijking tot andere mensen. Belangrijker nog is dat ze over het algemeen veel betrouwbaarder zijn en dat ze veel meer details en veel beter het grote plaatje kunnen zien in complexe situaties. Ze hebben een goede invloed op het sociale klimaat, zijn zeer alert op kwaliteit, ze zijn loyaal en zeer consciëntieus en zijn in staat om de subtiliteiten op te pikken uit hun omgeving en in hun interpersoonlijke communicatie. In het kort zijn het de ideale werknemers.

Omdat ze veel intenser waarnemen, zijn mensen met deze speciale gaven vaak ook voorlopers als het gaat om het implementeren van verandering. Ze kunnen teams en organisaties ondersteunen bij het maken van goed overwogen beslissingen. Vooral op plekken waar een hoge graad van creativiteit en empathie of een sterke oplossingsgerichte focus noodzakelijk zijn, maken deze personen echt het verschil.

Zorgen dat hooggevoelige mensen optimaal gebruik kunnen maken van hun potentieel kan de basis zijn voor het bereiken van competitieve voordelen in de zaken wereld.

Tragische is het echter dat veel organisaties deze kwaliteiten van HSP's niet benutten, omdat ze niet voorbij de gedateerde, culturele vooringenomenheid richting mensen die zich gevoeliger voordoen dan anderen, kunnen kijken. Mensen met deze kwaliteiten werden en worden enorm onderschat in onze maatschappij ten koste van organisatiesucces.

Westerse culturen hebben de neiging een fobie te hebben ten opzichte van gevoeligheid (in tegenstelling tot oosterse culturen die dit juist op waarde schatten) en dit werkt ook door op de werkvloer, waardoor deze aan kan voelen als een Hell op aarde voor deze hooggevoelige mensen in onze westerse maatschappij.

Te midden van een overgrote meerderheid die assertief, brutaal en snel is, kenmerken die in onze westerse maatschappij enorm op prijs gesteld worden, worden mensen die gevoeliger en emaptischer zijn vaak gezien als zwak, defect, te langzaam en uiteindelijk als MINDER dan anderen. Chronisch ondergewaardeerd, worden ze vaak niet eens opgemerkt of ze worden onder de voet gelopen of soms zelfs weg gepest omdat ze een gemakkelijk doelwit vormen vanwege hun meestal niet-confronterende karakter.

De hooggevoelig medewerker heeft niet zelden een leven achter de rug waarin ze gepest, beschimpt en beschaamd werden vanwege hun sensitiviteit. Goed bedoelende leraren, ouders, collega's en bazen denken vaak dat ze deze hooggevoelige persoon wel even kunnen 'fixen', door ze te vertellen dat ze harder moeten worden, er maar over heen moeten stappen of ze een schuld gevoel aan te praten door ze te laten denken dat er iets met hen mis is.

Zoals je misschien kunt verwachten, toont onderzoek inderdaad aan dat mensen die geboren worden met hoge sensorische verwerkingsgevoeligheid significant meer risico lopen dat ze gepest worden dan mensen zonder deze eigenschap. Op de werkvloer zijn de pestkoppen vaak managers met onderontwikkelde persoonlijke eigenschappen, een laag EQ en een laag gevoel voor eigenwaarde, die zich mogelijk bedreigt voelen door de kwaliteiten van de zachtbespraakte, zorgzame, sensitieve, opmerkzame en getalenteerde ondergeschikte.

Toxische werkomgevingen, een gebrek aan bewustzijn wat hooggevoeligheid betreft, culturele vooroordelen richting gevoelige mensen en de eerder genoemde slechte 'people management' vaardigheden zorgen voor een snel toenemende groei van burn-out klachten.

Het is al lang aangetoond dat er een significante relatie bestaat tussen het welzijn van medewerkers en de werkplek prestaties. Deze relatie is nog eens extra versterkt voor de 15-20% hooggevoelige mensen op de werkvloer. Sensitieve, opmerkzame mensen hebben het potentieel om de beste of de slechtste medewerker te worden afhankelijk van de condities waarin ze moeten functioneren. Veel mensen maken de vergissing te denken dat hooggevoelige mensen ook extra kwetsbaar zijn, maar dat is niet juist.

De eigenschap van hooggevoeligheid gaat meer om responsiviteit en kneedbaarheid ten opzichte van de omgeving dan alleen om kwetsbaarheid ten op zichte van slechte omgevingen (Biological Sensitivity to Context, Ellis et al 2008), (Vulnerability of Plasticity Genes?, Belsky & Pluess 2009). Dit betekend dat hoewel de hooggevoelige mens misschien wel als eerste uitvalt bij een ongezonde werkomgeving, zij ook als eerste zullen floreren als de werkomgeving wel gezond is. Organisaties die een gezonde werkomgeving creëren voor hun medewerkers zullen de grootste rendement op de investering (ROI) van hun zeer gevoelige en opmerkzame medewerkers zien.

Uiteindelijk zullen alle medewerkers last hebben van een ongezonde werkomgeving, maar diegenen met een grotere sensorische opmerkzaamheid zullen er eerder last van hebben. Dit is van belang omdat de gezondheid en het welbevinden van je gevoelige mensen dus een goede indicatie is van de status van je werkomgeving. Zo krijg je als leidinggevende waardevolle informatie die je weer kunt gebruiken om in actie te komen en de werkomgeving positief te veranderen voor nog meer van je medewerkers erdoor uitvallen.

Diegenen die nog een ouderwets denkbeeld hebben, zullen zeggen dat mensen met de hooggevoelige eigenschap een risico zijn voor je organisatie. Maar slimme organisaties zullen zien dat mensen met deze aangeboren eigenschap zeldzaam en zeer waardevol zijn voor het bedrijf. Ze bevorderen en benutten hun hooggevoelige medewerkers om succes te boeken op zowel individueel als organisatie niveau.

Ze hebben hun culturele vooroordeel verschoven, hebben geen tolerantie voor discriminatie richting gevoelige mensen en zien deze gevoeligheid juist als een belangrijke dimensie voor hun management strategie. Ze hebben hun organisatie voorgelicht, hun managers bijgeschoold zodat deze weten hoe ze het beste halen uit hun sensitieve medewerkers en hebben op deze manier ervoor gezorgd dat hooggevoelige mensen hu gaven kunnen zien en gebruiken als kracht in plaats van last!

Wil jij ook weten hoe je je hooggevoeligheid in kan zetten als kracht in je werkomgeving of heb je het gevoel op weg te zijn naar een burn-out en wil je hier betijds wat aan doen?Plan dan een gratis HSP groeisessie met mij. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!