Blog


Nov 17, 2013
Posted by: Barbera

5 tips om een burnout te voorkomen!

stress burnout herstel 2beinbalance arnhem

Voorkom burnout: denk aan jezelf!

1. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Beweeg. Bewegen verhoogt de gevoeligheid voor lichamelijke prikkels. Dat helpt je te luisteren naar je lichaam en tijdig gas terug te nemen.

Zorg voor goede nachtrust. Bouw de dag bewust af, door 's avonds te 'verlangzamen'. Ren vervolgens 's ochtends niet meteen naar je werk, maar neem de tijd om je motor op gang te brengen.

Besteed aandacht aan je voeding. En neem tijd voor je maaltijden. Dat is beter voor de stofwisseling. Het helpt ook je dag te structureren, rustig te starten, het werk tijdig te onderbreken en de dag af te bouwen.

Drink veel water. Je zult veel naar het toilet moeten, waarmee je natuurlijke 'breaks' in je werk hebt.

2. Stressdagboek - Een tip uit het herstelprogramma van Carien Karsten is het bijhouden van een dagboek. Sta dagelijks stil bij wat je hebt gedaan en hoe je je daarbij voelde. Waar kreeg je energie van? Welke activiteit riep stress op? Het dagboek helpt je eigen functioneren en welbevinden te evalueren en patronen te herkennen.

3. Tijd voor 'fun' - Bedenk 50 dingen die je echt leuk vindt en neem dagelijks tijd om minstens één ding te doen. Doe dat ook als je denkt dat je er te moe voor bent. Plezier geeft energie, ontspant en helpt bij het herstellen van psychische belasting en werkstress.

4. La dolce fare niente: Gewoon een uurtje dagdromen of ongestoord muziek luisteren. 'Bij jezelf thuiskomen', noemen ze dat. Zo kun je zonder invloed van anderen weer eens ervaren wie je bent en hoe je er voor staat.

5. Durf 'nee' te zeggen en 'niet lief' te zijn - Wees trouw aan jezelf en bewaak je eigen grenzen. Iedereen mag een beroep op je doen, maar bepaal zelf of je dat beroep honoreert. Onbegrip en boze gezichten van anderen kun je rustig bij die anderen laten.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Praktisch toepasbare tips waar je direct mee aan de alg kan? Plan dan een gratis moeiteloos jezelf zijn sessie met mij en zet de 1e stap!

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!