Blog


Oct 14, 2013
Posted by: Barbera

Burnout: wat nu?

burnout herstel preventie 2beinbalance arnhem

Om te weten wat burnout is, moet je het zelf ooit hebben meegemaakt. Het is nauwelijks uit te leggen wat er in je omgaat wanneer je de eerste verschijnselen krijgt. Plotseling iets niet meer kunnen of durven wat even daarvoor nog routine voor je was, is shocking. Je verstand begrijpt er niets van en probeert alles onder controle te krijgen. Dat heeft een averechts effect.

Je wilt maar één ding: ‘jezelf goed voelen en zo snel mogelijk in alle redelijke situaties weer optimaal presteren’. Je zit niet te wachten om 6 weken opgenomen te worden of op een eindeloze reeks van therapeutische sessies. Je wilt weer aan de slag, maar dan fitter en beter dan voorheen en in je bagage gereedschappen waarmee je overspannenheid voorkomt en toch maximaal blijft presteren.

WEETJES

Van alleen hard werken word je zelden overspannen

Het is een fabel dat je overspannen wordt van louter hard werken. Het zijn heel andere factoren die daar een rol bij spelen.

  • De sfeer op het werk. Verantwoordelijkheidsgevoel. 
  • Geen NEE kunnen zeggen. 
  • Er MOET teveel van jezelf. 
  • Ook recessie speelt een rol, zoals de angst voor je baan of voor je zaak.
  • Boosheid en frustratie zijn burnout verwekkers bij uitstek. 
  • Ook je relatie thuis is van belang. Want onrust in een relatie maakt je daar gevoeliger voor.
  • De factor angst is misschien wel de grootste boosdoener. Angst om fouten te maken of sociale angst spelen dikwijls een grote rol.
    Meer dan de helft van de BO'ers, blijken bij nadere beschouwing een niet-reële angst te hebben. Vaak was de fobie er eerder en is dat een mede veroorzaker.

Advies 

  • Wanneer je uitzonderlijk zwaar overspannen bent, dan is er geen beter advies dan 2 tot 3 weken vrij nemen om te slapen en veel te bewegen. Iedere dag fietsen, hardlopen, pittig doorwandelen is een must om snel je helderheid terug te krijgen.
  • Heb je een lichtere vorm, neem dan 1 tot max 2 weken vrij en gebruik je tijd om te slapen en te sporten op 65% van wat mogelijk is.
  • Zoek deskundige hulp die steunt en confronteert, waardoor je je gedachten en gedrag kunt veranderen.
  • Zet een streep door je schuldgevoel en doe dingen die leiden tot herstel zoals een boek lezen, muziek luisteren, planten verzorgen en vrienden opzoeken.

Deze tips zijn van belang bij het herstel. Voor preventie: maak regelmatig de balans op van uitputting en herstel. Ben je binnen een uur na je werk hersteld en heb je zin iets leuks te doen, dan gaat het goed. Zo niet, dan is het van belang te monitoren wat energie geeft en wat niet. Trek daar je conclusies uit en manage je energie.

Zit jij in een burnout? Of heb je een burnout meegemaakt? Deel je verhaal en/of tips met mij!

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!