Blog


Mar 2, 2014
Posted by: Barbera

Hoe je boosheid loslaat (deel 2)

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken.

Deel 2: Boosheid benaderen vanuit een persoonlijk niveau

  1. Positieve kant 2beinbalance arnhemKijk naar de positieve kant. Vind de zilveren voering van de onweerswolken van het leven. Ook al is een situatie die je boos maakt overweldigend negatief, misschien is er toch ook een positieve kant aan te vinden die misschien wel heel goed voor je is. Zoek deze op en hou je hieraan vast om je te helpen er mee om te gaan.
    • Kijk bijvoorbeeld naar manieren waarop jouw pijn je geholpen heeft te groeien als persoon. En als dat niet werkt, kijk dan of je pijn je misschien naar een nieuw pad heeft geleid vol met goede dingen die je anders niet ervaren had als je dat pad volledig had gemist.
    • En als je het goede niet kunt zien wat voortgekomen is uit een pijnlijke situatie, kijk dan naar andere positieve dingen in je leven en naar andere dingen waar je dankbaar voor bent.
  2. Schrijven 2beinbalance arnhemSchrijf en brief of in een dagboek. Als je een dagboek bijhoudt, schrijf dan over je pijn zo vaak als nodig is om die los te kunnen laten. En als je geen dagboek hebt, schrijf dan een boze brief naar de persoon die je boosheid veroorzaakt heeft om zo je gevoelens los te kunnen laten. Verstuur de brief echter niet!
    • De brief versturen is bijna altijd een slecht idee. Hoe neutraal je je woorden ook kiest, hoe net je ook bent in het uiten van je gevoel, de kans is groot dat de ander het slecht opneemt, vooral als deze persoon last heeft van een gebrek aan eigen waarde of andere persoonlijke pijn.
    • Idealiter schrijf je de brief, lees je die hardop voor en dan verscheur of verbrand je hem als een vorm van symbolisch loslaten.
  3. schreeuw 2beinbalance arnhemSchreeuw. Er kunnen momenten zijn waarop je je zo boos voelt dat je eigenlijk wel wilt schreeuwen. Als dit nu zo'n moment voor jou is, stop dan even met lezen en schreeuw in een kussen! Schreeuwen is een vorm van lichamelijk loslaten. Lichaam en geest zijn verbonden, dus op het moment dat je het er fysiek uit kunt laten, helpt dat ook om de emotie die erbij hoort los te laten.
    • Zorg er wel voor dat je je schreeuw goed dempt door bijvoorbeeld een kussen, anders heb je voor je het weet bezorgde buren op de stoep staan!
  4. Bewegen 2beinbalance arnhemBeweeg. Net als schreeuwen zorgt lichamelijke beweging voor een fysieke uitlaatklep voor je boosheid. Als je niet zo'n fan bent van bewegen, kun je misschien klein beginnen door wat meer te gaan wandelen.
    • Dit werkt het beste als het je lukt een vorm van bewegen te kiezen die bij jou past en die je ook leuk vindt. Ga wandelen in een mooi park of rustig natuur gebied, ga lekker zwemmen of gooi een balletje bijvoorbeeld.
  5. Positieve gedachten 2beinbalance arnhemVervang negatieve gedachten door positieve gedachten. Op het moment dat er een herinnering bovenkomt die verbonden is aan je oude pijn, vervang die dan gelijk door iets positiefs om te voorkomen dat je uit je hum raakt.
    • Je kunt bijvoorbeeld terug denken aan een positieve herinnering of denk vooruit aan positief leuk iets wat nog moet komen of denk juist aan iets totaal anders en ga eens dagdromen.
    • Over het algemeen kun je het beste proberen te vermijden te denken aan dingen die te maken hebben met personen die je gekwetst hebben, ook al zijn dat positieve herinneringen. Je herinneren hoe fijn het vroeger was, kan de pijn die je voelt over hoe het nu is alleen maar versterken en daarmee ook je boosheid erger maken.
  6. Weggooien 2beinbalance arnhemGooi het symbolisch weg. Als er veel details zijn van een bepaalde situatie die je overstuur maken, kun je op zoek gaan naar voorwerpen die symbolisch kunnen staan voor de onderdelen van je boosheid, zodat je deze symbolische voorwerpen vervolgens weg kunt gooien.
    • Je kunt bijvoorbeeld stenen gaan zoeken langs een rivier en deze daarna in het water gooien als je aan elke steen iets hebt toegekend wat je boos maakt.
    • Je kunt ook een net tennisballen kopen en dan op elke bal schrijven wat je boos maakt. Gooi ze daarna zo ver je kunt in bijvoorbeeld je achtertuin of op de tennisbaan en raap ze weer op als je klaar bent.
  7. Hobby 2beinbalance arnhemZoek een hobby waar je plezier uit haalt. Soms werkt het nog het beste om van een negatieve emotie als boosheid af te komen, door op te gaan in een positieve afleiding die je leuk vind om te doen.
    • Als je al niet een hobby hebt, probeer er dan eens een paar uit. Doe een workshop schilderen, koken, bonbons maken, breien of elke andere potentiële hobby waar je aandacht naar uit gaat.

Hou deel 3 van deze blog in de gaten!


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!