Blog


Feb 9, 2015
Posted by: Barbera

Verschillende typen HSP-ers, hun uitdagingen en hun gaven

HSP uitdagingen, verschillende types

Hooggevoelig persoonNet zoals niet iedereen hetzelfde is, is ook niet elke HSP hetzelfde. Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief. Als Hoog Sensitief Persoon(HSP) kunnen prikkels extra binnen komen en kan je zenuwstelsel overprikkeld raken. Hierdoor kun je onder andere last hebben van vermoeid.

Het is voor hoogsensitieve personen niet altijd makkelijk om een goede balans te vinden tussen tijd voor jezelf vrijmaken en tijd besteden aan de ‘buitenwereld’. Hierdoor gaan we gemakkelijk over onze grenzen heen en hebben we vaak de neiging om onszelf te vergeten.

Wil jij een goed werkende strategie hebben, waarmee je jezelf altijd in balans kan houden ongeacht de situatie waarin jij je bevindt?

Meld je dan aan voor een gratis HSP groei gesprek en zet de eerste stap naar een gebalanceerder leven dat goed bij jou past.

Waarom gaan HSP-ers verschillend om met hun gevoeligheid?

Niet elke HSP gaat op dezelfde manier om met zijn of haar sensitiviteit. De ene betrekt er alles op en de volgende doet liever alsof het er niet is. Hoe HSP's ervoor kiezen er mee om te gaan onder andere af van hun persoonlijkheid en de manier waarop ze opgevoed zijn. Er bestaan dus verschillende typen HSP-ers, net zoals er ook verschillende typen mensen zijn.

Twijfel je of je hooggevoelig bent? Doe dan de test!

Het is mogelijk dat sommige HSP-ers in meer dan 1 categorie vallen of dat sommige in geen enkele categorie passen. Hieronder een korte uitleg over de verschillende typen HSP-ers, de uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden en de gaven die ze te geven hebben:


De sociaal rechtvaardige/activist HSP

Rechtvaardigheid HSPDiep bewogen tot actie door onrechtvaardigheden, of het nu gaat om mensen of om het milieu. Meestal toegewijd aan veel zaken die de menselijke en aardse omstandigheden verbeteren ... bekijkt nieuwe paradigma's voor een nieuwe wereld.

Uitdagingen: overweldigd raken door te veel zaken, het niet vinden van gelijkgestemde steungroepen om mee te werken, het gevoel geïsoleerd te zijn en misschien te snel oordelen over anderen.

Taken: steun zoeken, doelen verstandig kiezen en beseffen dat kleine veranderingen al wel een verschil maken. Burn-out voorkomen.


De HSP fysieke reageerder

Fysieke stress HSPHSP-ers welke ongewone fysieke reacties hebben op bepaalde soorten voedsel, geluid, licht en stress. Fysieke reacties zoals allergieën, zweterige handpalmen, nervositeit, misselijkheid, migraine of hoofdpijn.

Uitdagingen: Het creëren, zoeken of vinden van een steunende omgeving die jouw fysieke gevoeligheden eert.

Taken: Het besteden van tijd om te onderzoeken welke triggers er fysieke reacties uitlokken en wat deze reacties verlicht. Accepteren dat niet iedereen deze fysieke reacties zal begrijpen.


De gereserveerde intellectuele HSP-er

Intellectuele HSPMeestal introverte mensen met een scherp intellect. Kunnen arrogant overkomen, terwijl ze dat niet noodzakelijk ook zijn.

Uitdagingen: Manieren en motivaties vinden om intelligentie te ontwikkelen en jezelf en je gave te delen met anderen en de wereld.

Taken: Isolement vermijden en anderen met een "ander" intellect leren accepteren. Om hulp vragen en betrokken raken.


De creatieve/artistieke HSP-er

Creatief HSPDit zijn de HSP-ers die de behoefte hebben hun ideeën en visies te creëren en te manifesteren. Hun medium kan zijn muziek, drama, kunst, ideeën, boeken, poëzie, schilderen etc.

Uitdagingen: Het accepteren, honoreren en begrijpen van het creatieve proces en het vinden van een geschikt medium om dit te uiten.

Taken: Leren hoe je creatieve drang kunt uiten, het vinden van ondersteuning, onderwijs en de tijd om te creëren. Geduld en doorzettingsvermogen.


De HSP genezer

Healer Genezer HSPMedische professionals en alternatieve genezers welke ongewoon intuïtief zijn en hun gaven gebruiken om anderen te genezen. Alternatieve genezing kan zijn Reiki, massage, acupunctuur etc.

Uitdagingen: Je gaven accepteren en een manier vinden om die te uiten.

Taken: Het vinden van ondersteuning en aanmoediging van gelijkgestemde personen en het leren vertrouwen op je eigen gaven en deze op de juiste wijze in te zetten.


De gemachtigde priesterlijke adviseur

Priesterlijk advies HSPDit blijkt uit de energieke, doelgerichte en geestelijke begeleiding in hun leven.

Uitdagingen: Teveel zaken op je schouders nemen en verwachten dat anderen daar blij van worden. Perioden van verlies van het geloof of donkere zielennachten.

Taken: Het vinden van ondersteuning en gelijkgestemde individuelen om mee samen te werken. Burn-out vermijden. Kleine veranderingen accepteren als vooruitgang.


De HSP-er in transitie

Transitie HSPIemand die net ontdekt heeft dat hij hooggevoelig is. Kan zich alleen voelen en onbegrepen of veroordeeld en voelt waarschijnlijk opluchting nu de eigenschap bekend is.

Uitdagingen: Eigen identiteit, her-kaderen, genezen van negativiteit uit het verleden (m.b.t. de hooggevoeligheid). Moet leren grenzen te stellen en een nieuwe zelf te doen gelden.

Taken: De tijd nemen om uit te zoeken wat HSP zijn inhoud, nieuwe grenzen stellen en weerbaarheid oefenen.


De kern probleem HSP-er

Kern probleem HSPDe HSP-er die voortkomt uit een getraumatiseerde, problematische of zelf in de steek gelaten jeugd. Kan zelfs op diverse manieren mishandeld zijn geweest.

Uitdagingen; Genezen van trauma's uit het verleden, leren integreren van de HSP eigenschap op een positieve manier.

Taken: Om hulp vragen, toegewijd blijven aan het genezingsproces, nieuwe soorten ondersteuning of vriendschap vinden en/of het vinden van en gemeenschap waar onderdeel van uitgemaakt kan worden.


De introverte intellectuele HSP-er

Introverte HSPIets anders dan 'de gereserveerde intellectuele HSP-er' in de zin dat deze HSP-er zich of aangetrokken voelt tot de wetenschappelijke gebieden van onderzoek (De Denker) of de psycho-spirituele vakgebieden (De Voeler) (of beiden?).

Uitdagingen: Eigen identiteit, her-kaderen en misschien her-aanpassen aan een nieuwe HSP zelf.

Taken: Manieren vinden voor zelfexpressie en het delen van gaven met anderen en de wereld, Isolement vermijden. Anderen die 'anders' zijn dan henzelf accepteren.


De wijze, vrome HSP-er

Wijze HSPDe Moeder Theresa's van deze wereld. Opperste toewijding om een hogere spirituele roeping te dienen.

Uitdagingen: Het vinden van unieke expressies voor jouw roeping.

Taken: Isolement vermijden, burn-out vermijden. Leren voor jezelf te zorgen.


De Verzorgers en Beschermers van de Jeugd, de Ouderen en de Stervenden

Verzorger HSPDiegenen voor wie het zorgen voor kinderen, ouderen en stervenden natuurlijk komt. Ze hebben een unieke gave om te zorgen voor diegenen met speciale behoeften.

Uitdagingen: Het vinden van ondersteuning en structuur om unieke zorg te bieden.

Taken: Naast het zorgen en geven aan anderen ook tijd te vinden voor wat anders. Goed voor jezelf zorgen. Leren om 'niet te veel om anderen te zorgen en te geven' - vaak ten koste van zichzelf.


De verharde, onderkende HSP-er

Verharde HSPDe HSP-er die of zijn gevoeligheid genegeerd heeft of nooit heeft geweten dat hij HSP-er is en wat dat betekend. Kan overkomen als ongevoelig, minachtend of verachtelijk. Meestal niet in staat om in een liefdevolle, wederkerige relatie te zijn. (Misschien herkennen we onze ouders hierin?)

Uitdagingen: Kennis nemen van de karaktereigenschap HSP is al een enorme stap voor de verharde HSP-er.

Taken: Voorkomen dat je verbitterd, ziek, disfunctioneel of verslaafd aan drugs of alcohol wordt. Moet bereid zijn om passende interventie te vinden om aan het lange proces van genezing te beginnen.

Herken je je in een van deze type HSP-ers?

En wil je weten wat dit voor jou betekent en hoe jij je uitdagingen kunt overwinnen? Boek dan een gratis HSP Groeisessie met mij!

Plan moeiteloos jezelf sessie met mij

Of download de HSP Overlevingsgids met 9 tips om je staande te houden als HSP.

Download HSP Overlevingsgids


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!