Blog


Oct 17, 2014
Posted by: Barbera

13 geweldige eigenschappen van de hooggevoelige mens

13 geweldige eigenschappen van hoogsensitieve personen HSP 2beinbalance Arnhem

Ben jij gevoelig? Heb je het gevoel dat je situaties intenser beleeft dan de gemiddelde persoon?


Mijn hele leven lang voelde ik mij regelmatig in de war, soms zelfs schuldig, omdat ik teveel, te intiem en te intens voel. Door mijn extra gevoelige attributen heb ik regelmatig mijn toevlucht moeten nemen tot gedrag waarin ik mijn superkracht aanzienlijk verminder.

Ik trek me terug, ik word verlegen, ik voel me geremd en/of extreem introvert en daardoor voel ik me slecht over mezelf. Ik begreep niet hoe ik om moest gaan met deze karaktereigenschap van mij, dus het leverde mij stress op en ik voelde me snel overweldigd door dingen waar andere mensen hun hand niet voor om lijken te draaien....waarom kan ik niet gewoon wat makkelijker in de omgang zijn?!


Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan de quiz!


Volgens Carl Gustav Jung (1875-1961), zelf ook een hoogsensitief persoon (HSP), is een HSP een persoon met de aangeboren eigenschap van hoogsensitiviteit. De term 'hooggevoelig persoon' is bedacht door Elaine N. Aron PhD in 1996. En een op de vijf mensen is hooggevoelig volgens Aron. Zij concludeert dat deze groep mensen zintuiglijke data veel dieper en grondiger verwerken door een biologisch verschil in hun zenuwstelsel (lees hier meer over in haar boek "The Highly Sensitive Person: How To Thrive When The World Overwhelms You").


Wat was er mis met mij? Nou helemaal niets!!

Ik ben ook altijd heel gevoelig geweest voor energie, snelheid, hoogtes, geluid, geuren en aanraking. Ik kan niet eens tellen hoe vaak het gaan naar concerten, workshops, bijeenkomsten etc. me gek heeft gemaakt. Ik deed nog steeds gewoon mee, maar de aanwezige energie zorgde ervoor dat ik me overweldigd en overspannen voelde, ook al was ik niet bang. En in plaats van dat ik probeerde te ontspannen en me gewoon overgaf aan mijn emotionele en fysieke reacties op dit soort omgevingen, verkrampte ik en kon ik pas weer ontspannen als ik thuis was.

Door dit soort dingen beschouwde ik mijzelf altijd als een verlegen extrovert. Ik heb nooit problemen gehad om contact te leggen met andere mensen, maar vaak als die connectie zich opende om dieper te gaan, voelde dat als een aanval op mijn kern. Ik voelde dat dan in elke molecuul van mezelf en ik had dan de neiging mezelf terug te trekken om de andere persoon of personen zich niet ongemakkelijk te laten voelen. Dit werd dan vaak opgevolgd met blozen of het verbreken van het oogcontact. Vaak kreeg ik te horen dat men dit gedrag van mij wel schattig vond, maar dat vond ik zelf niet. Ik dacht dat ik bloosde omdat ik me onzeker voelde of gewoon raar, ook al voelde ik me niet onzeker ( of zelfs maar vreemd op een negatieve manier).


Ik realiseerde me pas veel later dat ik de meeste dingen gewoon veel intenser voel.


Ik hou ook helemaal niet van geweld. Ik vind het ook niet nodig om mij hier op welke manier dan ook aan bloot te stellen - films, tv, de krant, het nieuws, noem het maar. Als ik het me voorstel of er naar luister dan voel ik het doordringen in elke vezel van mijn lichaam en dat heeft nog nooit goed of gezond gevoeld.

Pas de laatste jaren ben ik gestopt met het negatief in vraag trekken van mijn kracht, mijn aanwezigheid en mijn energie, die mij zo gevoelig maakt, en tijdens dat proces heb ik ontdekt hoe geweldig het is om een hooggevoelig persoon te zijn. En ik ontdek nog elke dag nieuwe dingen.


Hier volgt een lijst met een aantal geweldige eigenschappen van hooggevoelige mensen:


#1 Intuïtie - Hooggevoelige mensen zijn zich vaak bewust van wat er zich allemaal onder de oppervlakte afspeelt. Ze kunnen tussen de regels door lezen en luisteren vaak zonder dat anderen dingen ook echt uitspreken.


#2 De sfeer kunnen aanvoelen - wanneer je een kamer binnen stapt, een gesprek aan gaat, in een situatie terecht komt of contact legt met een andere persoon of een groep. Misschien kun je voelen wat de sfeer was of waar het gesprek over ging vlak voor jij erbij kwam, ook al zijn de mensen niet eens meer aanwezig.


#3 Je bewust zijn van de subtiele ondertoon - misschien ben je in staat om te reageren op de behoeften of vragen van iemand al voordat ze die kenbaar maken. Misschien weet je zelfs wel wanneer iemand tegen je liegt of iets voor je verborgen houdt.

#4 Empathie voor wat anderen voelen - en dit gaat veel verder dan de gebruikelijke steunbetuigingen en komt erg dichtbij het zelf meemaken zonder het daadwerkelijk te hebben meegemaakt.


#5 Het buitengewone ervaren - misschien ben je in staat om te voelen, te zien en mee te maken wat buiten het normale ligt...een geluid, een gevoel, een kleur die nog niet bedacht is - durf ik het woord magie te gebruiken?


#6 Telepathie - dit is een interessante en deze probeer ik nog uit te vogelen, maar het lijkt erop dat hooggevoelige mensen de mogelijkheid bezitten aan te voelen wanneer andere mensen hen gaan bellen, een berichtje sturen of spontaan langs komen. Soms voelen ze zelfs persoonlijke boodschappen van anderen aan, terwijl ze in gesprek zijn met iemand anders.


#7 Verhalen vertellen – vanwege je hooggevoelige natuur, ben je misschien in staat om op een elegante en gracieuze manier beschrijvende woorden te gebruiken in je verhaal en daarmee de meest fantastische verhalen te vertellen - gespeeld, geschreven, geschilderd of door middel van beweging

#8 Vertrouwen in alleen zijn - je bent in staat om alleen te zijn zonder je eenzaam te voelen. Soms is je eigen gezelschap het enige wat je nodig hebt en wilt en dat is prima en soms zelfs gewenst.


#9 Bovengemiddelde mindfulness – je kunt aan de andere kant van de stoep gaan lopen, zodat iemand er langs kan. Je bent bereid ruimte te maken voor een groep mensen die de bus binnen stappen of je maakt oogcontact met iemand die je voorbij loopt...allemaal zodat het voor iedereen gemakkelijker is, voor hen en voor jou. Vaak doe je dit automatisch en is dat niet iets wat je moet 'activeren'.


#10 Je huilt gemakkelijk - je emoties tonen in de vorm van huilen gebeurt voor ons gevoelige zielen makkelijker, maar het is ook een gezonde uiting van belemmerende emoties en gedachtepatronen. Zie het als het schoonmaken van de ramen van de ziel en onze lenzen waardoor we de wereld zien.


#11 Je kunt goed in teamverband werken - doordat we makkelijk aanvoelen hoe het met andere mensen is, zijn we in staat om te reageren op de behoeften van het team om zo te zorgen dat het team optimaal functioneert.


#12 Hard werkend - je hebt de neiging om een diepe denker te zijn en waarschijnlijk een beetje een perfectionist. Hooggevoelige mensen stoppen vaak alles en een klein beetje meer in de taken die hen toevertrouwd zijn. Vooral bij projecten waarbij andere mensen betrokken zijn.

 #13 Makkelijk aangedaan door artistieke uiting - als er iets is wat de artiesten van de wereld inspireert, dan zijn het wel mensen die aangedaan zijn door hun kunst en dit ook durven tonen.
Mezelf herkennen als een hooggevoelig mens heeft me geholpen het ook in anderen te herkennen. Deze anderen zijn vaak leerkrachten, artiesten, genezers, dromers en andere zielen die ik op mijn pad ben tegengekomen.


Bedankt dat jullie er waren!


Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt? 
Ik bied een 30 minuten durende groeisessie geheel gratis aan en die je zelf kunt boeken via mijn website.

PLAN HSP AFSPRAAK ARNHEM

 


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!