Blog


Jun 21, 2015
Posted by: Barbera

11 dingen die iedereen fout heeft over de hooggevoelige mens

hooggevoelig 2beinbalance arnhem

"Je bent ook zooo gevoelig. Vat niet altijd alles zo persoonlijk op."

In een maatschappij die de voorkeur geeft aan kracht, kan gevoeligheid gezien worden als een tekortkoming. Gevoelige mensen kunnen worden gezien als zwak, stil en afzijdig, maar dat betekend niet dat gevoeligheid een negatieve eigenschap is. Een hooggevoelig persoon (HSP) zijn kan veel handiger zijn dan wat de gemiddelde wijsheid ons doen wil geloven, volgens onderzoeker en psycholoog Elaine N. Aron. Er zijn zelfs diverse misvattingen over hooggevoeligheid volgens haar.

Hieronder 11 dingen van hooggevoelige mensen waar jij waarschijnlijk verkeerd over dacht:

1. Ze zijn zwak

Als maatschappij hebben we de neiging mensen in te delen op basis van bepaalde karaktereigenschappen en HSPs bezitten vaak niet die eigenschappen die gezien worden als "sterk". Aron zegt dat er verschillende soorten zwakten zijn. "Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor pijn, dus zullen ze een gevecht vermijden en daardoor kunnen ze zwak lijken in de ogen van anderen omdat ze niet agressief zijn. Ze reageren emotioneel sneller, waardoor ze makkelijker huilen, ook dit maakt hun vaak zwak in de ogen van anderen".

Maar hun vermogen om de emoties van anderen over te nemen en hun intuïtieve natuur biedt een ander soort voordeel zegt Aron. "Hooggevoelige mensen zien dingen op een manier die andere mensen niet zien," zegt ze. "Het is een ander soort kracht".

2. Ze zijn introvert

Hooggevoeligheid wordt vaak in een adem gezegd met introversie, maar hoewel er overeenkomsten zijn (zoals tijd voor jezelf willen en een relatief rustig persoonlijkheid hebben) zijn de twee volgens Aron niet hetzelfde. 30% van de hooggevoelige mensen is zelfs extrovert volgens haar onderzoek.

3. Ze zijn snel beledigd

Gevoelige mensen krimpen ineen bij kritiek en als ze kritiek krijgen is dat iets waar ze intern over reflecteren in plaats van het op te vatten als een persoonlijke aanval. Omdat zij koste wat kost kritiek proberen te vermijden, hebben HSPs altijd veel zelfkritiek of ze vermijden de bron van kritiek in zijn geheel.

4. Ze zijn verlegen

Een van de grootste misvattingen over hooggevoeligheid, is dat mensen HSPs zien als verlegen of neurotische personen. Dit kan deels toegeschreven worden aan hun aversie voor kritiek of hun gereserveerde natuur, maar Aron benadrukt het belang om het verschil te onderscheiden. "Verlegen is de angst voor sociale beoordeling en wij zijn niet geboren met die angst," zegt ze. "Veel mensen bestuderen verlegenheid tegenwoordig, maar ze realiseren zich niet wat er onder de motorkap zit, ze kijken alleen naar gedrag."

5. Alle hooggevoelige mensen zijn vrouw

Gevoeligheid discrimineert niet op basis van lengte, gewicht, geslacht of baan omschrijving. Volgens Aron zijn er net zoveel mannen die de eigenschap bezitten als vrouwen. "Een gevoelige man zijn is moeilijk in onze cultuur, maar ze zijn er zeker." zegt ze. "Er is geen verschil in hoe groot of sterk of mannelijk je er uit ziet, of je nou een man of een vrouw bent. Het is geen kwestie van grootte."

6. Ze zijn gevoelig voor geestelijke of fysieke aandoeningen

Net als veel andere eigenschappen komt het allemaal neer op de veranderlijkheid in onze genen en omgeving. Gemiddeld loopt een hooggevoelig persoon niet meer risico op mentale of fysieke gezondheidsklachten, zegt Aron. Het is zelfs zo dat als je je in een stabiele omgeving bevindt, je zelfs voordelen ondervind door HSP te zijn. "Je bent gezonder dan andere mensen zowel mentaal als fysiek.", legt ze uit.

Aron merkt verder op dat de eigenschap niet geassocieerd is met het autistisch spectrum, zoals zoveel mensen geloven. Gemakkelijk overprikkelt raken is een rode draad, vooral bij jonge kinderen, maar ze benadrukt dat er veel andere onderscheidende factoren zijn waar ouders op moeten letten en moeten bespreken met hun huisarts. "Dat is een moeilijke diagnose om te maken bij een heel jong kind ... het wordt beide kanten op regelmatig verkeerd gediagnosticeerd, maar ze zijn verschillend," zegt ze.

7. Hooggevoelig zijn heeft een negatieve invloed op hoe succesvol je bent in je werk

Omdat ze zo intuïtief zijn, zegt Aron dat gevoelige mensen juist hun eigenschap kunnen inzetten om betere prestaties te leveren. "Het is geen handicap in relaties of op het werk," zegt ze. "Gevoelige mensen kunnen hun observaties in hun voordeel gebruiken. Ze kunnen doorgroeien naar de top. Zij weten hoe ze hun ideeën moeten opperen zonder uitgelachen of geminacht te worden."

8. Ze houden niet van menigten

Hoewel hooggevoelige mensen er wel de voorkeur aan geven dingen alleen te doen, betekent dat niet dat ze niet houden van een groot feest of een grote bijeenkomst. HSPs kunnen zelfs gedijen als er sociale stimulatie is en sommigen vinden zelf rust in grote groepen, zegt Aron.

9. Ze nemen geen risico's

Het is een fabeltje dat hooggevoelige mensen alleen maar thuis willen blijven of dat ze willen dat alles altijd maar kalm en rustig is. Veel HSPs zijn juist sensatie zoekers en houden van activiteiten als surfen, parachute en/of bungee springen en veel reizen. Aron zegt dat ze ook een beroep kiezen waar ze deze eigenschap tot uiting kunnen laten komen, terwijl ze tegelijkertijd stimulatie en betekenis vinden zoals bijvoorbeeld als journalist.

10. Je kan een HSP makkelijk herkennen

In veel gevallen herken je een HSP waarschijnlijk niet eens in een menigte, legt Aron uit. Met uitzondering van een paar excentriciteiten, zoals er voorkeur aangeven om alleen tijd te hebben of een rustig restaurant te verkiezen boven een druk restaurant, valt de karaktereigenschap meestal helemaal niet op. "Ze gaan op in de menigte," zegt ze. "Ze zijn creatief, inzichtvol en hebben heel veel empathie. Mensen vinden hen over het algemeen erg aardig."

11. De eigenschap is niet normaal

Aron, wie al onderzoek doet naar HSPs sinds de jaren 90, zegt dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. Als jij wil weten of je hooggevoelig bent kun je hier mijn zelf-test doen.

Loop je tegen dingen aan en heb je het idee dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken? Aarzel dan niet en een gratis HSP groeigesprek met mij, ik leer je graag kennen!

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!