Blog


Jul 21, 2015
Posted by: Barbera

7 manieren om je energie te beschermen en je grenzen aan te geven

energy beschermen hsp 2beinbalance arnhem

Terwijl ik me gisteren aan het voorbereiden was op een client en ik doornam waar zij tegen aan liep op het gebied van energie management, reflecteren en grenzen aangeven en wat we tot nog toe hadden gedaan in onze sessies, bedacht ik me ineens dat het nuttig zou zijn om deze dingen in zijn algemeen met jullie te delen.

Hopelijk helpt alleen al het lezen hierover jullie en geeft het je de kracht om je grenzen aan te geven en meer in je eigen kracht te gaan staan!

1. Begin met te letten op (en een lijst te maken van) mensen en activiteiten die jou energie geven, maar ook van de mensen en dingen die je energetisch uitputten

Dit heeft mij enorm geholpen, vooral in het begin toen ik er net achter was dat ik hooggevoelig ben. Elke keer als ik in een situatie was waarna ik me leeg en uitgeput voelde, dan schreef ik die op mijn "Put me uit" lijst. En elke keer als ik iets deed wat me energie gaf, dan zette ik het op mijn "Geeft me energie" lijst. Zo kreeg ik een heel goed beeld van de dingen en mensen waarbij ik moest oppassen en extra aandacht moest besteden aan mijn energie management, maar ook van de dingen en mensen die me energie gaven en waarbij ik graag in de buurt was.

2. Maak een lijst van specifieke relaties en/of vriendschappen die voor jou stressvol zijn geworden of die je uitputten en kijk of je kunt ontdekken wat er gebeurd is waardoor jij hebt toegestaan dat er een grens overschreden werd.

Een voorbeeld, je verlangt ernaar om eindelijk eens een lekker avondje voor jezelf te hebben, maar toch heb je elke donderdag een afspraak staan voor iets wat je eigenlijk liever helemaal niet wil doen, omdat je bang bent om de ander teleur te stellen of te kwetsen als je dit zegt. Als iets je uitput of boos maakt, is dat niet perse de schuld van de ander of de situatie, het kan ook aan jou liggen omdat jij je grenzen niet aan geeft aan de persoon of de situatie en je je eigen behoeftes niet eert.

3. Op het moment dat je een nieuwe verplichting aangaat, vraag jezelf (en je lichaam) dan of je dit wel echt wil doen.

Oefen met het luisteren naar en het eren van hoe je je echt voelt en zeg 'Nee' wanneer dat nodig is.

4. Wanneer je de overweldigende behoefte voelt om je vol te vreten met zoet/vet voedsel  of om alcohol te drinken of om te gaan winkelen (of iets anders dat je gebruikt om je gevoelens te verdoven) proberen dan te identificeren wat dit gevoel veroorzaakt.

Als deze overweldigende behoefte het gevolg is van een ontmoeting met iemand of een bepaalde situatie in je leven, probeer dan te identificeren waar je nou specifiek door overstuur bent en wat je zou kunnen doen om hier anders mee om te gaan in de toekomst. Op het moment dat je je laat verleiden om deze gevoelens te onderdrukken met voedsel of ander dwangmatig gedrag, leer je niet wat je nou stress geeft en wat je eraan kunt doen om dit te veranderen.

5. Heb in de gaten wanneer relaties terecht komen in een gebied waarin jij je niet meer op je gemak voelt en wees niet bang om die grens aan te geven.

Sommige mensen vind je misschien aardig, maar je hebt domweg geen tijd om met iedereen af te spreken voor de lunch of de koffie (dus doe dat dan ook niet!). Een andere cliënt van mij merkte dat mensen iets te graag bij haar in de buurt wilden zijn, mensen op het werk bijvoorbeeld die meer lezen in haar vriendelijkheid en van een professionele relatie ineens een persoonlijk relatie wilden maken. Dit liet ze dan ook veel te vaak gebeuren, terwijl ze dit eigenlijk niet wilde.

Zijn er mensen die jij verder in je leven toelaat dan je eigenlijk comfortabel mee bent, omdat je niet weer hoe je je grenzen aan moet geven? Op welke liefdevolle manier zou je toch een grens kunnen trekken? Ik zou bijvoorbeeld zeggen: "Ik vind het gezellig met je op te trekken, maar ik heb een aantal van mijn beste vrienden en familie al heel lang niet meer gezien, dus deze krijgen bij mij momenteel prioriteit." Het is de waarheid!

6. Herken het verschil tussen je verplicht voelen t.o.v. oprecht enthousiasme

Velen van ons maken (sociale) afspraken, omdat we ons hiertoe verplicht voelen en niet omdat we er echt zin in hebben.

Verplichting staat in de weg van kansen.

Hoe kunnen de inspirerende mogelijkheden en fantastische ervaringen, die staan te popelen om eraan te komen in jou leven, hun weg vinden als al jouw energie en al jouw tijd al opgeslokt worden door dingen die je eigenlijk helemaal niet wil doen?

7. Maak voor jezelf helder hoe een doelbewust leven eruit zou zien en zou voelen

Zet op papier hoe voor jou jouw perfecte leven eruit zou zien. Met wie breng je dan tijd door? Welke activiteiten doe je dan? Op welke manier vind jij de tijd om uit te drukken wat jouw doel is in het leven? Hoeveel alleen tijd, plezier tijd en speel tijd heb je?

Als je dit hebt op geschreven, identificeer dan eens de mensen en de activiteiten in jouw leven die jouw nu belemmeren om te leven zoals je eigenlijk graag zou willen. Kijk hoe je de tijd die je nodig hebt, nu gelijk, vrij kunt maken.

Jij hebt de macht om je leven te veranderen in iets wat voor jou goed en fijn voelt. Je bent hier voor een reden en we hebben het nodig dat jij je best doet. We hebben jou uitgerust nodig en met tijd genoeg om te doen waarom jij op deze aarde bent, ongeacht hoe groot of klein dat is. Jij hebt tijd voor jezelf nodig en voor diegenen waar jij het meeste van houdt om gelukkig en gezond en een zegening voor ons allemaal te kunnen zijn. Dit is ontzettend belangrijk en helemaal niet egoïstisch!

Bewaak je levens energie, het is het meest belangrijke betaalmiddel wat je bezit.

Wil jij ook de eerste stap zetten om je weer moeiteloos jezelf te voelen? Plan dan nu een gratis moeiteloos-jezelf-zijn sessie, jij bent het waard!

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!