Blog


Feb 23, 2014
Posted by: Barbera

Hoe je boosheid loslaat (deel 1)

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken.

Deel 1: Essentiële stappen

  1. Boosheid - 2beinbalance - ArnhemJe boosheid begrijpen. Als je gedurende een lange periode vasthoud aan je boosheid, schaad dat jou meer dan de persoon tegen wie de boosheid gericht is. Boosheid ontstaat vaak als iemand zich niet gekwetst wil voelen vanwege een bepaalde situatie, maar die boosheid kwetst hem of haar uiteindelijk meer.
    • Boosheid kan een grote impact hebben op je emotionele, mentale, spirituele en lichamelijke gezondheid als je die gedurende een langere periode vasthoudt. Zelfs boosheid gericht tegen een specifiek persoon kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder bereid bent om andere mensen toe te laten in je leven, vooral als die persoon ooit veel voor je betekend heeft.
    • Boosheid kan tussen jou en anderen in komen te staan. Het kan er zelfs voor zorgen dat het naar binnen slaat en jezelf pijn doet.
    • Op een fysiek niveau kan boosheid ook problemen geven met je bloeddruk of andere delen van je bloedsomloop.
  2. Nadenken 2beinbalance arnhemIdentificeer de oorzaak van je boosheid. Onderzoek waar je nou specifiek zo gekwetst door bent. Alleen door het onderliggende verlies of probleem te identificeren, kun je beginnen met dat probleem te confronteren en los te laten.
    • Bijvoorbeeld: als je partner vreemd is gegaan of je verlaten heeft, dan voel je je begrijpbaar boos. Het gevoel van verlies dat je ervaart komt dan voort uit het verlies van het gevoel dat je geliefd, gerespecteerd en gewaardeerd wordt.
    • Nog een voorbeeld: als je je boos voelt omdat een vriend(in) je in de steek gelaten heeft, dan is het verlies dat bij jou verdriet en boosheid oproept, het verlies van vriendschap en kameraadschap. Hoe belangrijker de vriendschap voor je was, hoe groter je gevoel van verlies zal zijn en hoe groter je boosheid erover.
  3. Verdriet 2beinbalance arnhemLaat jezelf treuren. Omdat boosheid vaak een masker is om pijn te verbergen, laat dat masker wegvallen als je alleen bent en sta het jezelf toe te treuren om die pijn of dat verlies zonder dat je je schuldig of zwak voelt.
    • Het ontkennen van je verdriet is niet sterk zijn, ook al denken mensen vaak onterecht dat het uiten van verdriet een teken van zwakte is. Als er iets gebeurd wat je verdriet doet, dan is er geen echte reden om te ontkennen hoeveel pijn jou dat doet. In tegendeel, waarschijnlijk heb je er veel langer last van als je alles binnenhoudt.
    • In plaats van te zeggen "Met mij gaat het goed", zeg "Ik heb verdriet" Op de lange termijn gaat dit je beter helpen je pijn en verdriet los te laten dan te ontkennen dat het er is.
  4. Wrok 2beinbalance arnhemVervang wrok door mededogen. En andere manier om dit te zeggen is loop eens in de schoenen van de ander. Denk eens na over de redenen die de ander kan hebben om te doen wat hij deed. Je zal zijn/haar beweegredenen waarschijnlijk nooit volledig begrijpen, nog zul je het er mee eens zijn, maar het is makkelijker om je boosheid voor de ander los te laten als je wat tijd hebt doorgebracht in zijn/haar hoofd.
    • Mensen kwetsen zelden andere mensen als ze niet zelf ook gekwetst zijn op de een of andere manier. Negativiteit verspreidt zich als een ziekte en als je verstrikt raakt in iemand anders zijn negativiteit, dan is de kans groot dat die iemand zijn negativiteit ook weer heeft opgelopen van iemand anders.
  5. Vergeef 2beinbalance arnhemVergeef. Dit betekend niet dat je het wangedrag moet goedkeuren, respecteren of excuseren. In dit opzicht betekend vergeven alleen dat je een bewust besluit neemt om, je wrok en je wraakgevoelens tegen te kwetsende partij, los te laten.
    • Begrijp dat iemand vergeven niet automatisch betekend dat de ander zijn/haar gedrag aanpast. Het doel van vergeven, in dit opzicht, is om jezelf vrij te maken van je boosheid en wrok tegen de ander. Vergeven is voor jouw eigen bestwil en is een interne noodzaak en niet een externe.
    • Vergeven kan je helpen om gezonde relaties op te bouwen, een hoger spiritueel en lichamelijk niveau van welzijn te bereiken, stress en angst te verminderen, je bloeddruk te verlagen, minder symptomen van depressie te hebben en het risico te verlagen op drank en/of drugs gebruik.

Dit was deel 1 van hoe je boosheid loslaat, volgende week meer in deel 2.

Heb jij iets meegemaakt wat je wil delen of heb je andere goede tips? Dan zou ik het leuk vinden als je die hieronder wilt delen.

Hou deel 2 en deel 3 in de gaten van deze blog!>

Mocht je zoveel boosheid hebben dat het je niet lukt om dit alleen los te laten, plan dan een gratis moeiteloos jezelf sessie in met mij en zet de eerste stap in je loslaten van je boosheid.

Heb je mijn gratis Burn-out zelfhulpgids al gedownload? 

Download gratis burnout ebook


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!