Blog


Sep 17, 2017
Posted by: Barbera

HSP: 5 tips om bij jezelf te blijven

HSP: 5 Tips om bij jezelf te blijven

Voor veel hooggevoelige mensen ligt de grootste uitdaging in het bij zichzelf blijven. Omdat hooggevoelige mensen van nature zo open staat vangen ze veel prikkels op. Deze komen vaak intens binnen en voor ze het in de gaten hebben voelen ze zichzelf niet meer. Vaak uit zich dat in een leeg, vermoeid of uitgeput gevoel, maar het kan zich ook uiten in een chagrijnig of overspannen gevoel.


Om stevig in je eigen schoenen te staan en bij jezelf te kunnen blijven, wat er ook gebeurd, is het belangrijk goed voor jezelf te (leren) zorgen.


Hieronder wat tips die je zouden kunnen helpen:


Tip 1 Leer jezelf en jouw emoties van de ander en zijn emoties te onderscheiden


Onderscheid jezelf HSP 2beinbalance arnhemHet is belangrijk om onderscheid te leren maken tussen welke gevoelens, emoties en gedachten bij jou horen en welke bij de ander. Je zult merken dat je automatisch meer bij jezelf blijft op het moment dat je dit onderscheid beter kunt maken.


Sta elke dag even 10 minuten stil bij wat je voelt, welke emoties je hebt en welke gedachten je bezighouden. Schrijf ze op, teken ze, verwerk ze in een gedicht of mediteer. Kies wat bij jou past!


Wanneer je contact maakt met een ander, kijk dan tegelijkertijd eens naar wat je voelt of denkt en kijk dan of je voor jezelf kunt ervaren wat bij wie hoort.


Neem de tijd om hiermee te oefenen, tot nog toe was het vanzelfsprekend dat alles wat je maar voelde van jou was. Het kost tijd, oefening en geduld om dit helder te krijgen.


Tip 2 Wees je bewust van je eigen ruimte en neem ook bewust je eigen ruimte in


Persoonlijke ruimte HSP 2beinbalance arnhemIedereen heeft naast het recht op een eigen lichaam ook recht op een eigen ruimte. Door middel van deze ruimte verkondig jij je eigen mening, zeg je ‘nee’ als jij iets niet wilt en kies jij je eigen pad. Omdat je gevoelig bent en open staat voor anderen, zijn er mensen die, vaak onbewust, geneigd zijn deze ruimte voor jou in te vullen met hun eigen behoeften.

Door je grote inlevingsvermogen, je dienstbare instelling en jouw moeite om te onderscheiden wat van jou en wat van de ander is,  geef je zo onbedoeld je ruimte weg. Jouw ruimte is van jou, koester die! Het is je aan jou alleen om deze ruimte goed te verzorgen om van daaruit de wereld de essentie van wie je bent mee te geven.


Er zijn verschillende manieren om je eigen ruimte te versterken:
- Visualiseer een krachtig gouden licht in en om je heen (vul ook alle donkere hoekjes).
- Neem letterlijk je ruimte in: zet je handen eens in je zij en loop rechtop en doelbewust.
- Vraag bedenktijd wanneer iemand je om hulp of iets anders vraagt, dit helpt om nee te zeggen.


Tip 3 Breng je aandacht terug naar je centrum om zo aanwezig te zijn in het Nu

Jouw centrum hsp 2beinbalance arnhemDit is iets wat je altijd kunt doen, waar je ook bent of wat je ook doet. Dit is een oefening waardoor je snel en effectief terug bij jezelf komt.


Plaats je rechterhand op het gebied net onder je navel en je zult merken dat je aandacht er direct naartoe gaat. Probeer vervolgens richting dat gebied te ademen. Dit noemen we buikademen en het helpt je te aarden en in het Nu aanwezig te zijn.


Focus gedurende de dag regelmatig op het gebeid net onder je navel. Dit kun je in gedachten doen of door regelmatig even je hand net onder je navel op je buik te leggen, bijvoorbeeld achter je buro, als je staat te wachten, op het toilet etc. Dit is je centrum en activeert je aanwezigheid in het Nu.


Tip 4: Zet je eigen basisbehoeften op nummer 1, zorg goed voor jezelf!


Basisbehoeften HSP 2beinbalance arnhemKlaarstaan voor een ander en jezelf vergeten is iets wat veel hooggevoelige mensen doen. Ze vergeten daarbij hun eigen basisbehoeften en staan niet klaar voor henzelf. Wat ze vergeten is, dat je er niet voor een ander kunt zijn als je er niet eerst voor jezelf bent.


Als je jouw eigen basisbehoeften negeert, wat heb je dan nog om aan een ander te geven?


Zorg altijd eerst voor je eigen basisbehoeften, in het belang van jezelf én de ander: 
Slaap, eet en drink voldoende
Neem op tijd en voldoende rust
Zoek steun of hulp wanneer je dat nodig hebt
Doe regelmatig iets wat je erg leuk vindt, iets wat jou ontspanning geeft!


Tip 5 Wees lief voor jezelf


Lief zijn voor jezelf HSP 2beinbalance arnhemVaak denken we dat we verplicht zijn om aan de maatschappelijke normen en waarden te voldoen. We zijn bang om niet mee te tellen, we zijn bang om afgewezen te worden. Dus proberen we er toch al gauw aan te voldoen, vaak ten koste van onszelf: toch nog maar naar dat feestje want ik ben uitgenodigd en word verwacht, niet op tijd naar huis maar blijven zitten terwijl je voelt dat je grens bereikt is etc. Het gevolg is dat je boos wordt op jezelf. Elke keer als je over je eigen grenzen heen gaat, voedt dat de wrok gevoelens naar jezelf.

Sommige mensen hebben dit in hun jeugd geleerd, omdat hun grenzen niet gezien werden, ze moesten gehoorzamen en zo over hun grenzen heen gingen. Ze deden dit om te overleven en hebben zichzelf streng moeten toespreken om dit voor zichzelf te kunnen verantwoorden. Bij deze mensen is de wrok ongetwijfeld diep naar binnen geslagen en hebben ze al gauw het gevoel dat ze het verkeerd doen en erger nog, dat ze geen fouten mogen maken.


Het gevolg is dat er een vicieuze cirkel ontstaat, want die wrok geeft anderen een kans hun ruimte in te nemen en dan worden ze weer boos op zichzelf omdat ze dat toelieten…etc.


Herken jij je hierin, stop daar dan mee, het brengt je helemaal niets en je bent een prachtig mooi mens!! 

 

Je mag fouten maken, ze brengen je namelijk wijsheid en je mag leren want je bent het waard!


Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?
Ik bied bv een gratis HSP groei sessie aan en die kun je hier boeken. We gaan dan kijken naar waar je nu staat, waar je heen wilt en welke stappen je moet zetten om daar te komen.

Plan HSP afspraak 2beinbalance Arnhem

Heb jij mijn HSP gids als aangevraagd?

HSP Overlevingsgids: Van overweldiging naar Super Power in 9 stappen


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!