Blogs voor hooggevoelige (HSP)ondernemers

Ik schrijf hier regelmatig korte stukjes over interessante onderwerpen die te maken hebben met ondernemen, hooggevoeligheid en andere aanverwante onderwerpen. Ik hoop dat ze met plezier gelezen worden en dat ik mensen (en andere elkaar via het commentaar) kan helpen en/of inspireren.

dec 19, 2016 | Barbera

Hoe ga je met stress om als hooggevoelig persoon?

omgaan met stress als HSP 2beinbalance arnhemDe term "hoog sensitieve personen" werd voor het eerst bedacht door Elaine Aron, Ph.D., in 1996. De term heeft betrekking op 10-20% van de bevolking en beschrijft diegenen die informatie op een dieper niveau verwerken dan de meesten van ons doen.Het zenuwstelsels van hooggevoelige mensen zijn vaak erg gevoelig voor de subtiliteiten in de omgeving en kunnen daardoor gemakkelijk overweldigt of over gestimuleerd worden. Vaak hebben HSP's meer slaap nodig dan de meeste mensen, voelen we ons ongemakkelijk in nieuwe en chaotische omgevingen en zijn we gemakkelijk geroerd door het lijden van anderen. We zijn intuïtief, creatief en worden vaak door anderen opgezocht vanwege onze sympathie en begrip. Vanwege onze sensitiviteit, zijn HSP's sneller gestrest en moeten we goed op onszelf passen om te voorkomen dat we er door stress aan onder door gaan.

dec 7, 2016 | Barbera

Hoe hooggevoelige mensen een burn-out kunnen voorkomen

HSP burnout ArnhemJe zou denken dat een burn-out voorkomen simpel te realiseren zou zijn door niet oververmoeid te raken.

Maar zo simpel is het niet...

Veel mensen in deze snelle wereld zouden al een burn-out krijgen van de dagelijkse eisen als ze niet hooggevoelig zouden zijn.

Het probleem van het krijgen van een burn-out wordt voor hooggevoelige mensen nog eens extra versterkt doordat hun stress niveau van nature al hoger ligt. De overstimulatie die wij ervaren wordt veroorzaakt door het snelle levenstempo, herrie en een zintuiglijke intense wereld

nov 28, 2016 | Barbera

15 tips voor hooggevoelige ondernemers

HSP ondernemers tips 2beinbalance arnhemDe afgelopen 5 maanden heb ik het bijvzondere VIP traject mogen meedoen van Cindy Vranken aka Mega Cindy, de Happy Sales Preneur (HSP). Wat heb ik veel geleerd in dat traject en wat heb ik een mooie en vooral bijzondere mensen mogen ontmoeten.

Ik heb heel veel inzichten gekregen in mijzelf, maar ook in mijn ondernemerschap. Deze inzichten en de inzichten die ik in de loop der jaren al had gekregen, wil ik graag met jullie delen. Ook als je geen ondernemer bent dan denk ik dat dit inzichten en tips zijn waar je wat aan hebt.

Hier 15 van mijn meest belangrijke inzichten die ik vandaag met jullie wil delen:

nov 21, 2016 | Barbera

5 krachtige stappen die je helpen om los te laten en minder pijn te voelen

Loslaten 2beinbalance arnhemLeren hoe je iets uit je verleden loslaat, iets dat een onbelangrijke afleiding is of iets waarover je probeert de controle te houden terwijl je geen controle over hebt, kan er voor zorgen dat je enorme hoeveelheden aan tijd en energie overhoudt die je weer kunt spenderen aan zaken die je plezier en voldoening geven.

Het is niet altijd makkelijk. Maar het kan levens veranderend zijn.

In dit artikel vind je 5 stappen die het mij makkelijker hebben gemaakt om in de loop der jaren dingen los te laten.

Ik hoop dat ze jou ook zullen helpen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

nov 7, 2016 | Barbera

Introvert? Extrovert? Of een beetje van alle twee?

introvert extrovert arnhem 2beinbalanceHoe hou je je staande in de wereld van nu als HSP-er.

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe het zou zijn om te verlangen naar het gezelschap van anderen, maar je dan binnen 20 minuten al door hun gezelschap overweldigd te voelen? Of niet te kunnen wachten op wat "alleen" tijd, maar als je dan alleen bent het gevoel te hebben dat je iets mist?

Dat is de wereld van de extroverte hooggevoelige mens. Net als wandelen op een gespannen koord zonder eraf te vallen, moet de extroverte HSP-er een constante balans zien te bewaren tussen de behoefte naar sociale interactie en de behoefte naar zintuiglijke rust.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

okt 21, 2016 | Barbera

4 simpele vragen die de gezondheid van een gevoelige ziel kunnen verbeteren

 

“Quality questions create a quality life.” ~Tony Robbins

Gezondheid verbeteren HSP 2beinbalance arnhemHeb je je ooit wel eens afgevraagd of je misschien zelfs wel zorgen gemaakt over "Waarom het voor anderen makkelijker is om voor hun gezondheid te zorgen? Waarom hebben zij meer wilskracht? En minder problemen?"

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sep 7, 2016 | Barbera

Omgaan met werkstress op een hooggevoelige manier

stress 2beinbalance arnhemDe verassende veilige haven van hooggevoelige mensen....

Veel mensen worstelen met het combineren van een fulltime baan met hun hobby's en tijd voor henzelf. Zo'n baan is natuurlijk handig om te hebben, vooral omdat het je in staat stelt om de rekeningen te betalen en om eten te kopen. Maar soms kan een baan ook wel een beetje vervelend worden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

aug 7, 2016 | Barbera

10 redenen waarom hooggevoelige mensen geboren leiders zijn

leiderschap hsp arnhem 2beinbalanceGebaseerd op de bevindingen van Dr. Elaine Aron, de psycholoog die de term "Hoog Sensitieve Persoon (HSP)" in het leven heeft geroepen, is onze kijk op gevoeligheid een misvatting. Gevoeligheid, zo zegt ze, reflecteert en bepaald type overlevingsstrategie; eerst kijken voor je wat doet. En mensen met een sterke overlevingsdrang zijn vaak zelf gedreven, hoog gemotiveerde individuen. Krachtige emoties kunnen uitstekende triggers zijn om jou in beweging te brengen en deze kwaliteit leent zichzelf gemakkelijk om de leiding te nemen en controle uit te oefenen over bepaalde situaties in jouw leven. Hier volgen tien goede redenen waarom gevoelige mensen uitstekende leiders zijn.

jul 7, 2016 | Barbera

Waarom empaten "bevriezen"  als ze in contact komen met "nep" mensen

empaat 2beinbalance arnhemEen empaat zijn in een grotendeels ongevoelige wereld kent een hoop uitdagingen en een daarvan is het omgaan met onoprechte mensen. Als een empaat iemand ontmoet die voor hun gevoel "nep" is, dan hebben zij de neiging om of helemaal stil te worden en niets meer te zeggen of om te gaan struikelen over hun woorden. Empaten kijken recht door een nep of onoprecht persoon heen en dit zorgt ervoor dat ze in een soort alarm toestand terecht komen. Ze gaan fysieke en mentale symptomen ervaren die alleen andere empaten zullen herkennen, zoals klamme, zweterige handen, gevoelens van tegenzin en uitputting, een snellere hartslag etc.

Bewaren

Bewaren

mei 10, 2016 | Barbera

8 voordelen die hooggevoelige mensen jouw bedrijf bieden

HSP bedrijf 2beinbalance arnhemHooggevoelige mensen zijn 'anders', maar anders op een manier die het zakenleven nodig heeft. De hooggevoelige persoon ziet dingen op een manier die andere mensen niet kunnen zien. Hierdoor zijn ze geweldige innovatoren. Dit zijn de mensen waarvan je wil dat ze jouw bedrijf runnen. Deze mensen wil je in jouw creatieve team om zo je bedrijf op het scherpst van de snede te laten opereren. Dankzij hun invloed zal jouw bedrijf onderscheidend zijn, omdat ze komen met vernieuwende ideeën en omdat ze bestaande ideeën naar een hoger niveau kunnen tillen.

In dit artikel 8 karakter eigenschappen van hooggevoelige mensen die hen tot exceptionele bedrijfsleiders maken.

apr 7, 2016 | Barbera

hsp kenmerken 2beinbalance arnhem22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 2)

Vorige week hebben we het gehad over de eerste 11 tekens die er op wijzen dat je een hooggevoelig persoon bent. Heb je dit artikel gemist, lees het dan hier. Vandaag deel 2, de laatste 11 tekens dus die erop wijzen dat jij een hooggevoelig persoon bent en dat is oké!

mrt 21, 2016 | Barbera

22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 1)

hsp kenmerken 2beinbalance arnhemMensen zeggen dat je emotioneel bent, maar misschien voel je gewoon veel dngen. Er is niets mis mee om een gevoelig wezen te zijn, er is zelfs heel veel voor te zeggen. Maar het komt wel met zijn eigen diepte en hoogte punten. Sommige hooggevoelige mensen, een term bedacht door Dr. Elaine Aron, voelen zich eenzaam, omdat veel mensen niet begrijpen hoe zij in elkaar steken. Maar er zijn veel meer mensen hooggevoelig (HSPs) dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. "Deze eigenschap reflecteert een bepaalde overlevingsstrategie, eerst goed kijken voor je handelt," schrijft Dr Aron. "De hersenen van een hooggevoelig persoon (HSP) werkt net iets anders dan dat van anderen". Vermoed jij dat je misschien hooggevoelig bent? Kijk dan naar deze lijst van eigenschappen. Als de meeste op jou van toepassing zijn, dan verwelkom ik je bij onze club! We hebben geen t-shirts, maar we hebben wel zakdoeken en een hele hoop gevoelens.

feb 21, 2016 | Barbera

Gevoelig en sterk: Kunnen we het echt alle twee zijn?

Gevoelig en sterk 2beinbalance arnhem6 redenen waarom gevoeligheid en kracht hand in hand gaan.

Is het je ooit opgevallen dat de meest gevoelige mensen vaak ook het sterkste zijn?
Wanneer het gaat om innerlijke kracht en veerkracht, het vermogen om te kunnen gaan met moeilijke situaties en stress en het overwinnen van obstakels, lijken hooggevoelige mensen een soort van geheim vermogen te hebben om om te gaan met de moeilijkheden van het leven. Kijk eens naar Prinses Diana, Ghandi, Moeder Theresa & Eleanor Roosevelt. Zij overleven tegenspoed niet alleen, ze gedijen en leren van hun ervaringen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en komen er nog sterker uit dan ze erin gingen. Verder komen ze niet door hun moeilijke tijd heen door hun gevoelens te begraven of stoïcijns te zijn. Ze komen er door heen door helemaal zichzelf te zijn en door hun hooggevoelige eigenschappen ten volste te gebruiken.

jan 21, 2016 | Barbera

gevoelig een vies woord 2beinbalancearnhemWanneer werd 'gevoelig' een vies woord?

Waarom je trots moet zijn op je gevoeligheid.

Op een dag stond ik in de supermarkt hulpeloos te staren naar het schap vol met ontbijt granen, terwijl ik me afvroeg hoe ik in vredesnaam iets ging vinden wat a) eetbaar was, b) niet smaakte naar bordkarton en c) vrij was van tarwe (want ik heb een tarwe allergie), daarbij werden mijn beslissing nemende vaardigheden ernstig beperkt door het niet ophouden gekrijs van iemands zonder twijfel uitgeputte, hongerige en verveelde kind en de raspende stem over de intercom die me vertelde dat er ergens weer een kassa open ging.

sep 7, 2015 | Barbera

Of je je nou bewust bent dat je gestrest bent of niet, je lichaam weet het wel.

gevoelig en gestrest 2beinbalance arnhemHooggevoelig zijn betekend dat we stress intenser voelen en er anders op reageren dan andere mensen. Terwijl een niet-zo-gevoelig mens misschien in staat is om te lachen om strakke deadlines, vaststaand verkeer of een lekkende wasmachine, de hooggevoelige mens zal het lastig vinden om om te gaan met zelfs maar een van die gebeurtenissen. Voeg alle 3 deze gebeurtenissen toe aan een dag en dat gaat zijn weerslag hebben. Voeg hier emotionele stress aan toe, van een moeilijke relatie bijvoorbeeld, en het resultaat is vaak meer dan we aankunnen.

Bewaren

aug 21, 2015 | Barbera

burnout 2beinbalance arnhemHooggevoelige mensen zijn bijzonder gevoelig voor burn-out.

Jouw gevoeligheid ten opzichte van je omgeving, mensen, stress en/of trauma, gecombineerd met moeilijk te realiseren standaarden, perfectionisme en idealisme, creëert het perfecte scenario om in een burn-out terecht te komen.

 

aug 7, 2015 | Barbera

HSP - Arnhem

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Als gevolg daarvan gaan ze er van uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen als zij. En tegelijk vinden ze het maar logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen. Maar daardoor komen ze regelmatig in de problemen terecht.

jul 21, 2015 | Barbera

Grenzen aangeven HSP 2beinbalance arnhem

Terwijl ik me gisteren aan het voorbereiden was op een client en ik doornam waar zij tegen aan liep op het gebied van energie management, reflecteren en grenzen aangeven en wat we tot nog toe hadden gedaan in onze sessies, bedacht ik me ineens dat het nuttig zou zijn om deze dingen in zijn algemeen met jullie te delen.

Hopelijk helpt alleen al het lezen hierover jullie en geeft het je de kracht om je grenzen aan te geven en meer in je eigen kracht te gaan staan!

 

jun 21, 2015 | Barbera

burnout stress arnhemIk las gisteren een artikeltje in de Volkskrant over hard werken. Het kopte: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan toch? In nietsontziende bewoordingen werd deze stelling onderuit gehaald. Hard werken en dan met name lange werkdagen maken leidt tot meer kans op hartaanvallen.

 

jun 21, 2015 | Barbera

hooggevoelig 2beinbalance arnhem"Je bent ook zooo gevoelig. Vat niet altijd alles zo persoonlijk op."

In een maatschappij die de voorkeur geeft aan kracht, kan gevoeligheid gezien worden als een tekortkoming. Gevoelige mensen kunnen worden gezien als zwak, stil en afzijdig, maar dat betekend niet dat gevoeligheid een negatieve eigenschap is. Een hooggevoelig persoon (HSP) zijn kan veel handiger zijn dan wat de gemiddelde wijsheid ons doen wil geloven, volgens onderzoeker en psycholoog Elaine N. Aron. Er zijn zelfs diverse misvattingen over hooggevoeligheid volgens haar.

In dit artikel 11 dingen van hooggevoelige mensen waar jij waarschijnlijk verkeerd over dacht..

jun 7, 2015 | Barbera

Emoties 2beinbalance arnhemGoed en slecht…op en neer… Is dit niet hoe we ons vaak voelen? We schommelen tussen goed en slecht, blij en verdrietig. We vinden dit leuk en hebben afkeer van dat. We proberen blijdschap aan te trekken en lijden te voorkomen. We reageren en handelen, over en weer….

Deze tegenovergestelde staten van ervaring worden beschreven in het boeddhisme als obstakels langs onze weg naar de vrijheid. Als we het gevoel ‘goed’ hebben willen we dit houden. We ontwikkelen een bepaalde gehechtheid aan alles waar we een goed gevoel bij krijgen. Als we het gevoel ‘slecht’ hebben, ontwikkelen we een bepaalde afkeer tegen die persoon, gebeurtenis of situatie waar we ons slecht bij gaan voelen.