Blog

Page 1 of 4  >  >>

Nov 15, 2019
Posted by: Barbera


Essentiele Bescherm Technieken voor Hoog Sensitieve Personen

Er zijn een aantal basis technieken die iemand kan leren en beoefenen om zichzelf en hun energie te beschermen tegen de negativiteit van anderen: psychische zelfverdediging noem ik dat.

Als een empaat of hoogsensitief persoon (ook al energie sensitiveling genoemd), kun je de energie om je heen heftig waarnemen. Vaak neem je de emoties en/of pijn van de mensen om je heen over alsof het de jouwe is. Deze sensitiviteit is het gevolg van het intensiever verwerken van sensorische informatie door je centrale zenuwstelsel en de diverse manieren waarop energie jou zowel emotioneel als fysiek kan beïnvloeden.

Oct 21, 2017
Posted by: Barbera


hsp extravertBen je zowel hooggevoelig als extravert?

Er zijn veel verkeerde aannames over hoogsensitieve personen (HSPs), bijvoorbeeld het idee dat alle HSPs verlegen, onzeker en introvert zijn. In feite is hooggevoeligheid niet hetzelfde als verlegen, onzeker of introvert. Veel HSPs kunnen zowel gevoelig als verlegen zijn, of gevoelig en introvert, maar dit betekent niet dat alle HSPs dit zijn, of dat het een en hetzelfde is. Elaine Aron zegt dat ongeveer 30 procent van de HSPs extravert zijn en dit kan met zijn eigen set van uitdagingen komen.

Sep 17, 2017
Posted by: Barbera


Onderscheid jezelf HSP 2beinbalance arnhemVoor veel hooggevoelige mensen ligt de grootste uitdaging in het bij zichzelf blijven. Omdat hooggevoelige mensen van nature zo open staat vangen ze veel prikkels op. Deze komen vaak intens binnen en voor ze het in de gaten hebben voelen ze zichzelf niet meer. Vaak uit zich dat in een leeg, vermoeid of uitgeput gevoel, maar het kan zich ook uiten in een chagrijnig of overspannen gevoel.

Om stevig in je eigen schoenen te staan en bij jezelf te kunnen blijven, wat er ook gebeurd, is het belangrijk goed voor jezelf te (leren) zorgen.
 
 
Dec 17, 2016
Posted by: Barbera


Als je je uitgerekt voelt tot voorbij je grenzen dan ben je niet alleen. De enorme werkdruk en stress van zoveel hooggevoelige mensen is een voorschrift voor een burnout.

Je zou denken dat een burn-out voorkomen simpel te realiseren zou zijn door niet oververmoeid te raken.

Nov 21, 2016
Posted by: Barbera


Loslaten 2beinbalance arnhemLeren hoe je iets uit je verleden loslaat, iets dat een onbelangrijke afleiding is of iets waarover je probeert de controle te houden terwijl je geen controle over hebt, kan er voor zorgen dat je enorme hoeveelheden aan tijd en energie overhoudt die je weer kunt spenderen aan zaken die je plezier en voldoening geven. Het is niet altijd makkelijk. Maar het kan levens veranderend zijn.

In dit artikel vind je 5 stappen die het mij makkelijker hebben gemaakt om in de loop der jaren dingen los te laten.

Ik hoop dat ze jou ook zullen helpen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Nov 7, 2016
Posted by: Barbera


introvert extrovert arnhem 2beinbalanceHoe hou je je staande in de wereld van nu als HSP-er.

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe het zou zijn om te verlangen naar het gezelschap van anderen, maar je dan binnen 20 minuten al door hun gezelschap overweldigd te voelen? Of niet te kunnen wachten op wat "alleen" tijd, maar als je dan alleen bent het gevoel te hebben dat je iets mist?

Dat is de wereld van de extroverte hooggevoelige mens. Net als wandelen op een gespannen koord zonder eraf te vallen, moet de extroverte HSP-er een constante balans zien te bewaren tussen de behoefte naar sociale interactie en de behoefte naar zintuiglijke rust.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Oct 21, 2016
Posted by: Barbera


Gezondheid verbeteren HSP 2beinbalance arnhemHeb je je ooit wel eens afgevraagd of je misschien zelfs wel zorgen gemaakt over "Waarom het voor anderen makkelijker is om voor hun gezondheid te zorgen?

Waarom hebben zij meer wilskracht?

En minder problemen?"

Oct 7, 2016
Posted by: Barbera


Proactief zijn en niet reactief is de sleutel tot succes.
hsp werk 2beinbalance arnhemVoor hooggevoelige mensen is het makkelijk om vast te komen te zitten in de slachtoffer rol, zelf als je het hebt over je werk en de manier waarop we onze vrije tijd indelen. We worstelen met het vinden van een goede baan die ons voldoening geeft in deze wereld die nog altijd meer gericht is op financieel gewin.

Uiteindelijk hebben we vaak het gevoel dat ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van worstelingen waar we steeds maar weer mee om moeten zien te gaan. Maar terwijl het ons natuurlijke instinct is om ons terug te trekken, kan juist een proactieve aanpak de sleutel zijn tot succes.

Sep 21, 2016
Posted by: Barbera


Personal space 2beinbalance arnhemIn de snelle, mega digitale wereld van tegenwoordig is de informatie die we krijgen over hooggevoelige mensen vaak negatief van aard. Maar hooggevoelig zijn is niet per definitie een slechte eigenschap. In tegendeel, het is juist een zeldzame kracht die jou kan helpen om met grote innerlijke kracht in deze wereld te navigeren.

Dus als je hooggevoelig bent, maak je dan vooral niet druk. Er zijn daar buiten meer kansen dan ooit om je te helpen leren hoe je goed voor je gevoeligheid kunt zorgen. Hieronder noem ik 10 eigenschappen, zowel positief als negatief, die je misschien wel bekend in de oren klinken als je een hooggevoelig persoon bent.

Sep 7, 2016
Posted by: Barbera


stress 2beinbalance arnhemDe verassende veilige haven van hooggevoelige mensen....

Veel mensen worstelen met het combineren van een fulltime baan met hun hobby's en tijd voor henzelf. Zo'n baan is natuurlijk handig om te hebben, vooral omdat het je in staat stelt om de rekeningen te betalen en om eten te kopen. Maar soms kan een baan ook wel een beetje vervelend worden.

Aug 21, 2016
Posted by: Barbera


"Forgive others. Not because they deserve forgiveness, but because you deserve peace."

Vergeven en loslaten 2beinbalance arnhemAls we deze wereld binnenkomen, hebben we nog geen idee van pijn, bedrog of verraad. Deze gevoelens houden we pas vast als we door ons leven navigeren en deze zullen ook steeds heftiger en groter worden als we niet naar binnen gaan om ze los te laten. Wraak gevoelens koesteren kan ons letterlijk ziek maken. Het vervuilt onze geest en kan uiteindelijk ook tot fysieke ziektes leiden.

In het begin zal het je niet makkelijk vallen om mensen te vergeven die je pijn gedaan hebben in het verleden, maar het is wel nodig om te kunnen groeien als mens en om jezelf vrij te maken van je "pijnlichaam", zoals Eckhart Tolle dat noemt in zijn boek “The Power of Now.” Deze tips zullen je helpen om je emotionele pijn te genezen.

Aug 7, 2016
Posted by: Barbera


leiderschap hsp arnhem 2beinbalanceGebaseerd op de bevindingen van Dr. Elaine Aron, de psycholoog die de term "Hoog Sensitieve Persoon (HSP)" in het leven heeft geroepen, is onze kijk op gevoeligheid een misvatting. Gevoeligheid, zo zegt ze, reflecteert en bepaald type overlevingsstrategie; eerst kijken voor je wat doet. En mensen met een sterke overlevingsdrang zijn vaak zelf gedreven, hoog gemotiveerde individuen. Krachtige emoties kunnen uitstekende triggers zijn om jou in beweging te brengen en deze kwaliteit leent zichzelf gemakkelijk om de leiding te nemen en controle uit te oefenen over bepaalde situaties in jouw leven. Hier volgen tien goede redenen waarom gevoelige mensen uitstekende leiders zijn.

Jul 21, 2016
Posted by: Barbera


burnout 2beinbalance arnhemEnige jaren geleden, begon ik aan aan baan waarvan ik overtuigd was dat dit mijn droom baan was. Dit was mijn grote kans en ik ging ervoor.

Ik ben misschien niet de slimste of meest getalenteerde persoon op kantoor, maar ik werk hard en geef altijd 200% van mezelf. Ik begin vroeg, blijf laat en werk vaak ook nog 's avonds of in het weekend. Al die tijd piekerde ik haast obsessief over hoe ik presteerde en hoe mijn toekomst er uit ging zien.

Als ik daar nu op terug kijk dan zie ik dat die levensstijl gewoon niet vol te houden was, maar toen vond ik het normaal. Ik had een geweldige baan en ik werkte zo hard als nodig was om succesvol te zijn in die baan.

Jul 7, 2016
Posted by: Barbera


empaat 2beinbalance arnhemEen empaat zijn in een grotendeels ongevoelige wereld kent een hoop uitdagingen en een daarvan is het omgaan met onoprechte mensen. Als een empaat iemand ontmoet die voor hun gevoel "nep" is, dan hebben zij de neiging om of helemaal stil te worden en niets meer te zeggen of om te gaan struikelen over hun woorden. Empaten kijken recht door een nep of onoprecht persoon heen en dit zorgt ervoor dat ze in een soort alarm toestand terecht komen. Ze gaan fysieke en mentale symptomen ervaren die alleen andere empaten zullen herkennen, zoals klamme, zweterige handen, gevoelens van tegenzin en uitputting, een snellere hartslag etc.

Bewaren

Bewaren

Jun 7, 2016
Posted by: Barbera


burnout voorkomen 2beinbalance arnhemSteeds meer IT professionals zijn hun baan en de constante druk om te moeten presteren en wonderen te verrichten met steeds minder middelen, geld en waardering, zat.

Vanwege de economische crisis moesten de IT professionals steeds meer doen met steeds minder en dit resulteert in oververmoeidheid. In sommige gevallen voelen ze zich zelfs wat wrokkig vanwege de enorme berg werk die verzet moest worden om als bedrijf het hoofd boven water te houden. En omdat de banen niet voor het oprapen liggen, voeren ze al het werk wat ze toebedeeld krijgen uit, zelf als het niet bij hun taken hoort, omdat ze bang zijn anders hun baan kwijt te raken en niet meer aan de bak te komen.

Gelukkig hoeft een burn-out niet het einde van je carrière te betekenen of te leiden tot werkeloosheid. Pak je burn-out klachten aan met deze 6 tips en blaas nieuw leven in je IT carrière en heel jezelf.

May 7, 2016
Posted by: Barbera


hsp liefde relatie 2beinbalance arnhemIn dit artikel vertel ik je alles wat jij moet weten als je verliefd bent op of in een relatie zit met een hoog sensitief persoon.

Door dit artikel te lezen krijg je inzicht in je partner, diens beweegredenen en waarom je partner is zoals die is.

Waardevolle informatie dus, vooral als je graag beter wilt kunnen communiceren en elkaar beter wilt kunnen begrijpen.

Apr 21, 2016
Posted by: Barbera


Baan burn-out: hoe herken je die en wat doe je dan?

baan burnout 2beinbalance arnhemOntdek of jij risico loopt op een baan burn-out en wat je kunt doen als je baan je gezondheid en je geluk begint aan te tasten.

Baan burn-out is een speciaal soort werkstress. Je bent fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput en dit, gecombineerd met twijfels over je competentie en de waarde van je werk, maakt dat je een vergroot risico loopt op baan burn-out.

Apr 7, 2016
Posted by: Barbera


hsp kenmerken 2beinbalance arnhemVorige week hebben we het gehad over de eerste 11 tekens die er op wijzen dat je een hooggevoelig persoon bent. Heb je dit artikel gemist, lees het dan hier. Vandaag deel 2, de laatste 11 tekens dus die erop wijzen dat jij een hooggevoelig persoon bent en dat is oké!

Mar 21, 2016
Posted by: Barbera


hsp kenmerken 2beinbalance arnhemMensen zeggen dat je emotioneel bent, maar misschien voel je gewoon veel dngen. Er is niets mis mee om een gevoelig wezen te zijn, er is zelfs heel veel voor te zeggen. Maar het komt wel met zijn eigen diepte en hoogte punten. Sommige hooggevoelige mensen, een term bedacht door Dr. Elaine Aron, voelen zich eenzaam, omdat veel mensen niet begrijpen hoe zij in elkaar steken. Maar er zijn veel meer mensen hooggevoelig (HSPs) dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. "Deze eigenschap reflecteert een bepaalde overlevingsstrategie, eerst goed kijken voor je handelt," schrijft Dr Aron. "De hersenen van een hooggevoelig persoon (HSP) werkt net iets anders dan dat van anderen". Vermoed jij dat je misschien hooggevoelig bent? Kijk dan naar deze lijst van eigenschappen. Als de meeste op jou van toepassing zijn, dan verwelkom ik je bij onze club! We hebben geen t-shirts, maar we hebben wel zakdoeken en een hele hoop gevoelens.

Mar 7, 2016
Posted by: Barbera


Waarom vrouwen al een burn-out hebben op het werk voor ze 30 zijn

vrouwen burn-out 2beinbalance arnhemSymptoom #1: Je kijkt uit naar je middag snack om je dag te doorbreken.

Symptoom #2: Je hebt kritiek op of je bent ongeduldig met je collega(s).

Symptoom #3: Je hebt het gevoel dat je efficiënter zou moeten werken en dat er niet genoeg uren in de dag zitten.

Diagnose? Het kan gewoon ouderwets een geval zijn van de maandag ochtend blues....of je kunt op weg zijn naar een burn-out.

Feb 21, 2016
Posted by: Barbera


Gevoelig en sterk 2beinbalance arnhemGevoelig en sterk: Kunnen we het echt alle twee zijn?

Is het je ooit opgevallen dat de meest gevoelige mensen vaak ook het sterkste zijn?
Wanneer het gaat om innerlijke kracht en veerkracht, het vermogen om te kunnen gaan met moeilijke situaties en stress en het overwinnen van obstakels, lijken hooggevoelige mensen een soort van geheim vermogen te hebben om om te gaan met de moeilijkheden van het leven. Kijk eens naar Prinses Diana, Ghandi, Moeder Theresa & Eleanor Roosevelt. Zij overleven tegenspoed niet alleen, ze gedijen en leren van hun ervaringen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en komen er nog sterker uit dan ze erin gingen. Verder komen ze niet door hun moeilijke tijd heen door hun gevoelens te begraven of stoicijns te zijn. Ze komen er door heen door helemaal zichzelf te zijn en door hun hooggevoelige eigenschappen ten volste te gebruiken.

Feb 9, 2016
Posted by: Barbera


7 stappen om in contact te komen met je intuïtie voor een gebalanceerder leven als HSP

7 stappen intuitie HSPAltijd als ik aan mijn HSP workshop begin stel ik dezelfde vraag: "Wie van jullie voelt zich zo gevoelig dat deze sensitiviteit je hindert in het dagelijks leven?".

Meestal gaan alle handen omhoog, sommige sneller dan anderen. Ook zie ik de emoties voorbij schieten op gezichten, terwijl de interne strijd tussen wat de maatschappij ziet als zwakte en wat hun hart hen vertelt, begint. Het is al een oude strijd, die tussen hoofd en hart en een die de meeste hooggevoelige mensen wel herkennen.

"Dus jullie vertellen mij, dat het feit dat mijn hond geluiden over grote afstanden kan horen of kan ruiken wat ik in de keuken kook terwijl hij buiten is, een teken van zwakte is?", vraag ik vervolgens.

Wil jij leren hoe je geen last meer hoeft te hebben van je sensitiviteit, maar het juist in kunt gaan zetten als je kracht? Lees verder.....

Feb 7, 2016
Posted by: Barbera


7 tips om medewerkers met teveel stress te ondersteunen

overbelast teamlid 2beinbalance arnhemHoe kun je een teamlid welke overbelast is nou helpen?

Wat je kunt doen hangt natuurlijk af van de situatie, de oorzaak maar ook van het overbelaste team lid. Hieronder geef ik 7 tips:

1. Kijk naar je eigen rol in de overbelasting van je teamlid

Heb jij een rol gespeeld in de overbelasting ja of nee? We vinden het vaak maar wat makkelijk om de schuld bij de ander neer te leggen, maar durf eens kritisch te kijken naar jezelf en je eigen rol. Heb je je teamlid wel voldoende gesteund? Heb je in de gaten gehad dat je teamlid teveel hooi op de vork nam en had je in de gaten dat je teamlid het allemaal niet meer trok? Ben ik toegankelijk voor mijn teamleden, dus kunnen ze zaken met mij bespreken of dingen bij mij kwijt?

Jan 21, 2016
Posted by: Barbera


gevoelig een vies woord 2beinbalancearnhem

Waarom je trots moet zijn op je gevoeligheid.

Op een dag stond ik in de supermarkt hulpeloos te staren naar het schap vol met ontbijt granen, terwijl ik me afvroeg hoe ik in vredesnaam iets ging vinden wat a) eetbaar was, b) niet smaakte naar bordkarton en c) vrij was van tarwe (want ik heb een tarwe allergie), daarbij werden mijn beslissing nemende vaardigheden ernstig beperkt door het niet ophouden gekrijs van iemands zonder twijfel uitgeputte, hongerige en verveelde kind en de raspende stem over de intercom die me vertelde dat er ergens weer een kassa open ging.

Jan 7, 2016
Posted by: Barbera


overbelast 2beinbalance arnhem

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg in de praktijk. En wel een hele goed, hele relevante vraag, want hoe eerder je een overbelast teamlid herkent, hoe eerder je aan de bel kunt trekken en hoe kleiner de kans is dat dat teamlid dan ook uitvalt.

Hieronder dan ook wat tips in het herkennen en omgaan met een overbelast teamlid:


HSP ChecklistDownload de HSP Checklist

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!