Barbera's Blog

Ik schrijf hier regelmatig korte stukjes over interessante onderwerpen die te maken hebben met burn-out, hooggevoeligheid en andere aanverwante onderwerpen. Ik hoop dat ze met plezier gelezen worden en dat ik mensen (en andere elkaar via het commentaar) kan helpen en/of inspireren.

Pagina 1 van 2  >  >>

mei 21, 2017 | Barbera

HSP en onrecht - Dat is  niet eerlijkHSP & Onrecht: ‘Zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk!’

Heb jij dat ook wel eens, dat mensen iets zeggen of doen en dat jij denkt: “Ja maar dat is niet eerlijk!”? 

Je bent al dagenlang bezig met het voorbereiden van een belangrijke presentatie, je hebt er enorm veel tijd en energie in gestoken en je bent erg tevreden over het eindresultaat. Maar een dag van te voren krijg je te horen dat je je presentatie aan je collega moet geven, want die gaat ineens de presentatie aan de klant doen. 

feb 7, 2017 | Barbera

Vlog aardenWaarom is het nou zo belangrijk om goed geaard te zijn voor hooggevoelige mensen?

In deze video leg ik dat uit.

Heb jij mijn vorige video al gezien over hoe je jezelf goed aard?

jan 21, 2017 | Barbera

 

5 tips om bij jezelf te blijvenVoor veel hooggevoelige mensen ligt de grootste uitdaging in het bij zichzelf blijven. Omdat hooggevoelige mensen van nature zo open staat vangen ze veel prikkels op. Deze komen vaak intens binnen en voor ze het in de gaten hebben voelen ze zichzelf niet meer. Vaak uit zich dat in een leeg, vermoeid of uitgeput gevoel, maar het kan zich ook uiten in een chagrijnig of overspannen gevoel.

Om stevig in je eigen schoenen te staan en bij jezelf te kunnen blijven, wat er ook gebeurd, is het belangrijk goed voor jezelf te (leren) zorgen.

In dit artikel wat tips die je zouden kunnen helpen

 

jan 7, 2017 | Barbera

 

Je hoort het steeds vaker “meer gronden” of “meer aarden”. Hoewel het steeds meer gebruikt wordt, blijft de uitleg nogal eens achterwege of vaag. Wat is het nu feitelijk? Waar is het goed voor? Hoe werkt het? Allemaal vragen die heel legitiem zijn, maar waar te weinig antwoord op gegeven wordt.

 

 

dec 19, 2016 | Barbera

Hoe ga je met stress om als hooggevoelig persoon?

omgaan met stress als HSP 2beinbalance arnhemDe term "hoog sensitieve personen" werd voor het eerst bedacht door Elaine Aron, Ph.D., in 1996. De term heeft betrekking op 10-20% van de bevolking en beschrijft diegenen die informatie op een dieper niveau verwerken dan de meesten van ons doen.Het zenuwstelsels van hooggevoelige mensen zijn vaak erg gevoelig voor de subtiliteiten in de omgeving en kunnen daardoor gemakkelijk overweldigt of over gestimuleerd worden. Vaak hebben HSP's meer slaap nodig dan de meeste mensen, voelen we ons ongemakkelijk in nieuwe en chaotische omgevingen en zijn we gemakkelijk geroerd door het lijden van anderen. We zijn intuïtief, creatief en worden vaak door anderen opgezocht vanwege onze sympathie en begrip. Vanwege onze sensitiviteit, zijn HSP's sneller gestrest en moeten we goed op onszelf passen om te voorkomen dat we er door stress aan onder door gaan.

dec 7, 2016 | Barbera

Hoe hooggevoelige mensen een burn-out kunnen voorkomen

HSP burnout ArnhemJe zou denken dat een burn-out voorkomen simpel te realiseren zou zijn door niet oververmoeid te raken.

Maar zo simpel is het niet...

Veel mensen in deze snelle wereld zouden al een burn-out krijgen van de dagelijkse eisen als ze niet hooggevoelig zouden zijn.

Het probleem van het krijgen van een burn-out wordt voor hooggevoelige mensen nog eens extra versterkt doordat hun stress niveau van nature al hoger ligt. De overstimulatie die wij ervaren wordt veroorzaakt door het snelle levenstempo, herrie en een zintuiglijke intense wereld

nov 21, 2016 | Barbera

5 krachtige stappen die je helpen om los te laten en minder pijn te voelen

Loslaten 2beinbalance arnhemLeren hoe je iets uit je verleden loslaat, iets dat een onbelangrijke afleiding is of iets waarover je probeert de controle te houden terwijl je geen controle over hebt, kan er voor zorgen dat je enorme hoeveelheden aan tijd en energie overhoudt die je weer kunt spenderen aan zaken die je plezier en voldoening geven.

Het is niet altijd makkelijk. Maar het kan levens veranderend zijn.

In dit artikel vind je 5 stappen die het mij makkelijker hebben gemaakt om in de loop der jaren dingen los te laten.

Ik hoop dat ze jou ook zullen helpen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

nov 7, 2016 | Barbera

Introvert? Extrovert? Of een beetje van alle twee?

introvert extrovert arnhem 2beinbalanceHoe hou je je staande in de wereld van nu als HSP-er.

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe het zou zijn om te verlangen naar het gezelschap van anderen, maar je dan binnen 20 minuten al door hun gezelschap overweldigd te voelen? Of niet te kunnen wachten op wat "alleen" tijd, maar als je dan alleen bent het gevoel te hebben dat je iets mist?

Dat is de wereld van de extroverte hooggevoelige mens. Net als wandelen op een gespannen koord zonder eraf te vallen, moet de extroverte HSP-er een constante balans zien te bewaren tussen de behoefte naar sociale interactie en de behoefte naar zintuiglijke rust.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

okt 21, 2016 | Barbera

4 simpele vragen die de gezondheid van een gevoelige ziel kunnen verbeteren

 

“Quality questions create a quality life.” ~Tony Robbins

Gezondheid verbeteren HSP 2beinbalance arnhemHeb je je ooit wel eens afgevraagd of je misschien zelfs wel zorgen gemaakt over "Waarom het voor anderen makkelijker is om voor hun gezondheid te zorgen? Waarom hebben zij meer wilskracht? En minder problemen?"

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

okt 7, 2016 | Barbera

Hoe je werk voor je laat werken als HSP

Proactief zijn en niet reactief is de sleutel tot succes.
hsp werk 2beinbalance arnhemVoor hooggevoelige mensen is het makkelijk om vast te komen te zitten in de slachtoffer rol, zelf als je het hebt over je werk en de manier waarop we onze vrije tijd indelen. We worstelen met het vinden van een goede baan die ons voldoening geeft in deze wereld die nog altijd meer gericht is op financieel gewin. We proberen een gevoel van kameraadschap te ontwikkelen met onze collega's in kantooromgevingen die ons vaak overweldigen. En we streven ernaar een verbinding te vinden met onze gemeenschap in een tijdperk van elektronische communicatie. Uiteindelijk hebben we vaak het gevoel dat ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van worstelingen waar we steeds maar weer mee om moeten zien te gaan. Maar terwijl het ons natuurlijke instinct is om ons terug te trekken, kan juist een proactieve aanpak de sleutel zijn tot succes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sep 21, 2016 | Barbera

10 karakter eigenschappen van hooggevoelige mensen (en 5 kleine beetjes advies)

Personal space 2beinbalance arnhemIn de snelle, mega digitale wereld van tegenwoordig is de informatie die we krijgen over hooggevoelige mensen vaak negatief van aard. Maar hooggevoelig zijn is niet per definitie een slechte eigenschap. In tegendeel, het is juist een zeldzame kracht die jou kan helpen om met grote innerlijke kracht in deze wereld te navigeren.

Dus als je hooggevoelig bent, maak je dan vooral niet druk. Er zijn daar buiten meer kansen dan ooit om je te helpen leren hoe je goed voor je gevoeligheid kunt zorgen. Hieronder noem ik 10 eigenschappen, zowel positief als negatief, die je misschien wel bekend in de oren klinken als je een hooggevoelig persoon bent.

Bewaren

Bewaren

sep 7, 2016 | Barbera

Omgaan met werkstress op een hooggevoelige manier

stress 2beinbalance arnhemDe verassende veilige haven van hooggevoelige mensen....

Veel mensen worstelen met het combineren van een fulltime baan met hun hobby's en tijd voor henzelf. Zo'n baan is natuurlijk handig om te hebben, vooral omdat het je in staat stelt om de rekeningen te betalen en om eten te kopen. Maar soms kan een baan ook wel een beetje vervelend worden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

aug 21, 2016 | Barbera

5 manieren om te vergeven en los te laten

“Forgive others. Not because they deserve forgiveness, but because you deserve peace.”

Vergeven en loslaten 2beinbalance arnhemAls we deze wereld binnenkomen, hebben we nog geen idee van pijn, bedrog of verraad. Deze gevoelens houden we pas vast als we door ons leven navigeren en deze zullen ook steeds heftiger en groter worden als we niet naar binnen gaan om ze los te laten. Wraak gevoelens koesteren kan ons letterlijk ziek maken. Het vervuilt onze geest en kan uiteindelijk ook tot fysieke ziektes leiden.

In het begin zal het je niet makkelijk vallen om mensen te vergeven die je pijn gedaan hebben in het verleden, maar het is wel nodig om te kunnen groeien als mens en om jezelf vrij te maken van je "pijnlichaam", zoals Eckhart Tolle dat noemt in zijn boek “The Power of Now.” Deze tips zullen je helpen om je emotionele pijn te genezen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

aug 7, 2016 | Barbera

10 redenen waarom hooggevoelige mensen geboren leiders zijn

leiderschap hsp arnhem 2beinbalanceGebaseerd op de bevindingen van Dr. Elaine Aron, de psycholoog die de term "Hoog Sensitieve Persoon (HSP)" in het leven heeft geroepen, is onze kijk op gevoeligheid een misvatting. Gevoeligheid, zo zegt ze, reflecteert en bepaald type overlevingsstrategie; eerst kijken voor je wat doet. En mensen met een sterke overlevingsdrang zijn vaak zelf gedreven, hoog gemotiveerde individuen. Krachtige emoties kunnen uitstekende triggers zijn om jou in beweging te brengen en deze kwaliteit leent zichzelf gemakkelijk om de leiding te nemen en controle uit te oefenen over bepaalde situaties in jouw leven. Hier volgen tien goede redenen waarom gevoelige mensen uitstekende leiders zijn.

jul 21, 2016 | Barbera

10 tekens die je vertellen dat je afstevent op een burn-out - en wat je daar aan kunt doen.

burnout 2beinbalance arnhemEnige jaren geleden, begon ik aan aan baan waarvan ik overtuigd was dat dit mijn droom baan was. Dit was mijn grote kans en ik ging ervoor.

Ik ben misschien niet de slimste of meest getalenteerde persoon op kantoor, maar ik werk hard en geef altijd 200% van mezelf. Ik begin vroeg, blijf laat en werk vaak ook nog 's avonds of in het weekend. Al die tijd piekerde ik haast obsessief over hoe ik presteerde en hoe mijn toekomst er uit ging zien.

Als ik daar nu op terug kijk dan zie ik dat die levensstijl gewoon niet vol te houden was, maar toen vond ik het normaal. Ik had een geweldige baan en ik werkte zo hard als nodig was om succesvol te zijn in die baan.

jul 7, 2016 | Barbera

Waarom empaten "bevriezen"  als ze in contact komen met "nep" mensen

empaat 2beinbalance arnhemEen empaat zijn in een grotendeels ongevoelige wereld kent een hoop uitdagingen en een daarvan is het omgaan met onoprechte mensen. Als een empaat iemand ontmoet die voor hun gevoel "nep" is, dan hebben zij de neiging om of helemaal stil te worden en niets meer te zeggen of om te gaan struikelen over hun woorden. Empaten kijken recht door een nep of onoprecht persoon heen en dit zorgt ervoor dat ze in een soort alarm toestand terecht komen. Ze gaan fysieke en mentale symptomen ervaren die alleen andere empaten zullen herkennen, zoals klamme, zweterige handen, gevoelens van tegenzin en uitputting, een snellere hartslag etc.

Bewaren

Bewaren

jun 7, 2016 | Barbera

6 manieren om een burn-out (in de IT) te voorkomen

Steeds meer IT professionals zijn hun baan en de constante druk om te moeten presteren en wonderen te verrichten met steeds minder middelen, geld en waardering, zat.

Vanwege de economische crisis moesten de IT professionals steeds meer doen met steeds minder en dit resulteert in oververmoeidheid. In sommige gevallen voelen ze zich zelfs wat wrokkig vanwege de enorme berg werk die verzet moest worden om als bedrijf het hoofd boven water te houden. En omdat de banen niet voor het oprapen liggen, voeren ze al het werk wat ze toebedeeld krijgen uit, zelf als het niet bij hun taken hoort, omdat ze bang zijn anders hun baan kwijt te raken en niet meer aan de bak te komen.

Gelukkig hoeft een burn-out niet het einde van je carrière te betekenen of te leiden tot werkeloosheid. Pak je burn-out klachten aan met deze 6 tips en blaas nieuw leven in je IT carrière en heel jezelf.

mei 10, 2016 | Barbera

8 voordelen die hooggevoelige mensen jouw bedrijf bieden

HSP bedrijf 2beinbalance arnhemHooggevoelige mensen zijn 'anders', maar anders op een manier die het zakenleven nodig heeft. De hooggevoelige persoon ziet dingen op een manier die andere mensen niet kunnen zien. Hierdoor zijn ze geweldige innovatoren. Dit zijn de mensen waarvan je wil dat ze jouw bedrijf runnen. Deze mensen wil je in jouw creatieve team om zo je bedrijf op het scherpst van de snede te laten opereren. Dankzij hun invloed zal jouw bedrijf onderscheidend zijn, omdat ze komen met vernieuwende ideeën en omdat ze bestaande ideeën naar een hoger niveau kunnen tillen.

In dit artikel 8 karakter eigenschappen van hooggevoelige mensen die hen tot exceptionele bedrijfsleiders maken.

mei 7, 2016 | Barbera

11 dingen die je moet weten over het houden van een hooggevoelig persoon

hsp liefde relatie 2beinbalance arnhemIk heb het al vaker gehad over hoog sensitieve personen, ook wel HSP-ers genoemd, maar als dit de eerste keer is dat je deze term hoort, dan hier een korte samenvatting.

Voor 1990 werd er niet veel gesproken over een verhoogde gevoeligheid in mensen, maar in 1991 is een psychologe genaamd Dr. Elaine Aaron begonnen met een studie naar deze eigenschap. Verrassend genoeg ontdekte zij dat maar liefst 15-20% van de bevolking deze eigenschap bezit en dat classificeert hen als hoog sensitief of hooggevoelig. Dit betekent dat zij merkbaarder reageren op externe stimuli dan niet HSP-ers. Zij hebben simpelweg een andere manier van het verwerken van sensorische input, doordat delen van hun hersenen die emoties reguleren reactiever zijn dan de hersenen van hun minder gevoelige tegenhangers.

apr 21, 2016 | Barbera

Baan burn-out: hoe herken je die en wat doe je dan?

Ontdek of jij risico loopt op een baan burn-out en wat je kunt doen als je baan je gezondheid en je geluk begint aan te tasten.

Baan burn-out is een speciaal soort werkstress. Je bent fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput en dit, gecombineerd met twijfels over je competentie en de waarde van je werk, maakt dat je een vergroot risico loopt op baan burn-out.

apr 7, 2016 | Barbera

hsp kenmerken 2beinbalance arnhem22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 2)

Vorige week hebben we het gehad over de eerste 11 tekens die er op wijzen dat je een hooggevoelig persoon bent. Heb je dit artikel gemist, lees het dan hier. Vandaag deel 2, de laatste 11 tekens dus die erop wijzen dat jij een hooggevoelig persoon bent en dat is oké!

mrt 21, 2016 | Barbera

22 tekens dat je een hooggevoelig persoon bent (en dat is OK!) (deel 1)

hsp kenmerken 2beinbalance arnhemMensen zeggen dat je emotioneel bent, maar misschien voel je gewoon veel dngen. Er is niets mis mee om een gevoelig wezen te zijn, er is zelfs heel veel voor te zeggen. Maar het komt wel met zijn eigen diepte en hoogte punten. Sommige hooggevoelige mensen, een term bedacht door Dr. Elaine Aron, voelen zich eenzaam, omdat veel mensen niet begrijpen hoe zij in elkaar steken. Maar er zijn veel meer mensen hooggevoelig (HSPs) dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. "Deze eigenschap reflecteert een bepaalde overlevingsstrategie, eerst goed kijken voor je handelt," schrijft Dr Aron. "De hersenen van een hooggevoelig persoon (HSP) werkt net iets anders dan dat van anderen". Vermoed jij dat je misschien hooggevoelig bent? Kijk dan naar deze lijst van eigenschappen. Als de meeste op jou van toepassing zijn, dan verwelkom ik je bij onze club! We hebben geen t-shirts, maar we hebben wel zakdoeken en een hele hoop gevoelens.

mrt 7, 2016 | Barbera

Waarom vrouwen al een burn-out hebben op het werk voor ze 30 zijn

vtouwen burn-out 2beinbalance arnhemSymptoom #1: Je kijkt uit naar je middag snack om je dag te doorbreken.

Symptoom #2: Je hebt kritiek op of je bent ongeduldig met je collega(s).

Symptoom #3: Je hebt het gevoel dat je efficiënter zou moeten werken en dat er niet genoeg uren in de dag zitten.

Diagnose? Het kan gewoon ouderwets een geval zijn van de maandag ochtend blues....of je kunt op weg zijn naar een burn-out.

feb 21, 2016 | Barbera

Gevoelig en sterk: Kunnen we het echt alle twee zijn?

Gevoelig en sterk 2beinbalance arnhem6 redenen waarom gevoeligheid en kracht hand in hand gaan.

Is het je ooit opgevallen dat de meest gevoelige mensen vaak ook het sterkste zijn?
Wanneer het gaat om innerlijke kracht en veerkracht, het vermogen om te kunnen gaan met moeilijke situaties en stress en het overwinnen van obstakels, lijken hooggevoelige mensen een soort van geheim vermogen te hebben om om te gaan met de moeilijkheden van het leven. Kijk eens naar Prinses Diana, Ghandi, Moeder Theresa & Eleanor Roosevelt. Zij overleven tegenspoed niet alleen, ze gedijen en leren van hun ervaringen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en komen er nog sterker uit dan ze erin gingen. Verder komen ze niet door hun moeilijke tijd heen door hun gevoelens te begraven of stoïcijns te zijn. Ze komen er door heen door helemaal zichzelf te zijn en door hun hooggevoelige eigenschappen ten volste te gebruiken.

feb 7, 2016 | Barbera

7 tips om medewerkers met teveel stress te ondersteunen

overbelast teamlid 2beinbalance arnhemHoe kun je een teamlid welke overbelast is nou helpen?

Wat je kunt doen hangt natuurlijk af van de situatie, de oorzaak maar ook van het overbelaste team lid. Hieronder geef ik 7 tips:

1. Kijk naar je eigen rol in de overbelasting van je teamlid

Heb jij een rol gespeeld in de overbelasting ja of nee? We vinden het vaak maar wat makkelijk om de schuld bij de ander neer te leggen, maar durf eens kritisch te kijken naar jezelf en je eigen rol. Heb je je teamlid wel voldoende gesteund? Heb je in de gaten gehad dat je teamlid teveel hooi op de vork nam en had je in de gaten dat je teamlid het allemaal niet meer trok? Ben ik toegankelijk voor mijn teamleden, dus kunnen ze zaken met mij bespreken of dingen bij mij kwijt?

24/3-15 om 15.56 Barbera

Ooit weleens gewenst dat een stress superheld je kwam redden van files, chaotische vergaderingen of peuter driftbuien? Jij kunt je eigen stress superheld zijn! Iedereen heeft de macht om de impact van stress te verminderen terwijl het gebeurd. Door oefening kun je leren stressoren te lees meer

11/3-15 om 10.38 Barbera

Beïnvloeden andermans stemmingen jou? Ben je gevoelig voor geuren, felle lichten, suiker, cafeïne of pijn? Zo ja, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een hooggevoelig persoon (HSP). In haar boek The Highly Sensitive Person, beschrijft Dr. Elaine Aron HSPs als mensen die zintuiglijke data op een uitzonderlijke lees meer

28/2-15 om 16.08 Barbera

“What defines us is how well we rise after falling.” – Unknown We maken allemaal weleens vergissingen of fouten en we begaan allemaal weleens een stommiteit in ons leven. Veel mensen hebben daar maar even last van, maar anderen worden depressief, boos of hebben lees meer

08/2-15 om 14.35 Barbera

Gevoelige mannen zijn enorm aantrekkelijk. Zij maken de weg vrij voor de nieuwe ontwikkelde man. Sterk en gevoelig. Intuïtief en krachtig. Ze zijn in staat om liefde te geven en te ontvangen zonder tegenstrijdigheid, zonder "niet beschikbaar" te zijn en zonder bindingsangst. Omdat ik empathisch en een groot lees meer

22/1-15 om 09.55 Barbera

Gedicht door: Marie-Thérèse Mentink Het leven produceert vaak "voorverpakte gestrestheid" die zich in elke vorm kan aandienen. Het kopen van een auto of een huis, schoolgeld betalen, werk zoeken etc. zijn allemaal voorbeelden hiervan. Echter hoe je met deze stress situaties omgaat lees meer

07/1-15 om 11.42 Barbera

De vraag naar constante bereikbaarheid, onverminderde inzet en een snel aanpassingsvermogen, duwt een toenemend aantal medewerkers over de rand van hun capaciteiten, waardoor stress-gerelateerde klachten en ziekteverzuim ontstaan. De mensen die voornamelijk blootgesteld worden aan deze vorm van stress zijn gevoelig managers en teamleden. Echter, hooggevoelige personen (vaak aangeduid als HSP's) kunnen organisaties competitieve voordelen bieden. lees meer

22/12-14 om 10.42 Barbera

Grenzen zijn noodzakelijk in gezonde relaties en bij het hebben van een gezond leven. Het instellen en in stand houden van grenzen is een vaardigheid. Helaas is het een vaardigheid die velen van ons niet geleerd hebben. Misschien dat we hier en daar wat aanwijzingen oppikken, uit ervaring of lees meer

08/12-14 om 12.43 Barbera

Het leven is druk en snel, daar is geen ontkennen aan. Mensen en families hebben altijd te weinig tijd, iedereen heeft haast en werkt meer dan ooit. Laten we het principe van "waar we onze focus op leggen, dat groeit" eens toepassen om ons te helpen onze lees meer

21/11-14 om 14.09 Barbera

Is het je ooit opgevallen dat gelukkige mensen vaak hogere verwachtingen hebben en ook vaak betere resultaten behalen? Er is een reden waarom het leven soepeler verloopt als je "geluksknop" aan staat en het cultiveren van gewoonten van gelukkige mensen zal je leven zeker op het goede spoor lees meer

07/11-14 om 10.33 Barbera

“The components of anxiety, stress, fear, and anger do not exist independently of you in the world. They simply do not exist in the physical world, even though we talk about them as if they do.” ~ Wayne Dyer Deze stelling zet je aan het denken of niet? lees meer

21/10-14 om 12.38 Barbera

Stress is een intern gevoel of een reactie op een uitwendige bron van stimulatie. Het interne gevoel is vaak een gevoel van overweldigd zijn. De reden voor het overweldigd voelen verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk ook van de hoeveelheid externe stimulatie die jij als individu aan kan voor lees meer

07/10-14 om 15.11 Barbera

In je leven zul je ongetwijfeld mensen tegen komen die jou willen dwingen om hun standpunt te zien of te doen wat zij ook doen. Als je het daar niet mee eens bent dan kunnen ze best boos en agressief worden. De sleutel tot het vermijden van een lees meer

25/9-14 om 12.14 Barbera

Piekeren is een krachtige emotie. Het houdt duizenden, zo niet miljoenen mensen aan het werk. Het is de drijvende kracht achter de verkoop van geneesmiddelen op recept en doorverwijzingen naar medische specialisten, zoals psychiaters of psychologen. De hele economie is er op gericht mensen te helpen te stoppen met lees meer

07/9-14 om 12.06 Barbera

Langdurige blootstelling aan stress kan verwoestend zijn voor je emoties. Emotionele instabiliteit en humeur schommelingen komen vaak voor. De gevolgen van deze emotionele instabiliteit kunnen groot en divers zijn, zoals bijvoorbeeld ziekte, isolatie en een toename in conflicten. De emotionele symptomen van stress worden niet altijd getoond aan lees meer

22/8-14 om 14.47 Barbera

Hooggevoelige mensen, als groep, zijn vaak mensen die veel geven en die vaak de behoeftes van anderen voor hun eigen behoefte laten gaan. Natuurlijk is er helemaal niets mis met het hebben van een gevende natuur, maar waar veel HSP'rs vaak tegen aan lopen is dat ze maar geven lees meer

09/8-14 om 18.41 Barbera

Bijnier Burnout Syndroom Symptomen van het Bijnier Burnout Syndroom Slaapverstoringen. Vermoeidheid. Bot/Spier zwakte en/of pijn, pijnlijke gewrichten. Verminderde zin in seks. Apathie, nervositeit, irritatie, angst, paniek aanvallen en depressie. Lage hormoonspiegels (met inbegrip van DHEA en cortisol). Verminderde neuro-chemicaliën (dopamine, acetylcholine, GABA, serotonine). PMS Voedingstekorten, zoals lage Magnesium. Allergieën. Meerdere chemische gevoeligheden (MCS). Huidproblemen (acne). Hypoglykemie (lage bloedsuiker). Stofwisselingsziekte (insulineresistentie en gewichtstoename). Problemen met je bloeddruk. Lage lichaamstemperatuur. Zweten zonder duidelijke aanleiding, opvliegers, nacht zweten. Hunkeren naar lees meer

25/7-14 om 17.02 Barbera

Het wordt tijd om in te zien dat hard werken en er belachelijke uren op nahouden jou en de mensen om je heen schaadt. Stop de gekte! "30 uur aan het werk en ik voel me nog fit als een hoentje!", tweete copywriter Mita Diran vanuit lees meer

15/6-14 om 19.30 Barbera

Ooit te horen gekregen dat je 'te gevoelig' bent? Ik wel, regelmatig zelfs. Soms, als iemand 'Je bent te gevoelig' zegt, voelt het alsof ik een klap in mijn gezicht krijg. Is dat omdat ik te gevoelig ben? Een gevoelige vrouw zijn in onze maatschappij is al erg genoeg. Maar geïdentificeerd worden als een gevoelige man is nog veel erger. Mogelijk verwant lees meer

26/5-14 om 15.52 Barbera

Met acupunctuur laadt u de accu weer op! Burn-out is een specifieke stressreactie of toestand van overspannenheid die veel voorkomt bij mensen in sociale beroepen. Burn-out treffen we dan ook vaak aan in de gezondheidszorg, de horeca, het onderwijs en bij welzijnswerk. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen. In het algemeen onderscheiden we bij burnout drie lees meer

26/5-14 om 15.19 Barbera

Hoe oude angsten oude reacties kunnen opwekken en meer angst kunnen creëren. Wanneer iemand iets zegt dat ons van streek maakt, is onze eerste reactie meestal om boos te worden op die persoon. Maar heel vaak is onze emotionele reactie gebaseerd op onze eigen behoeften, onze eigen angsten, en onze lees meer

13/5-14 om 13.31 Barbera

Altijd als ik aan mijn HSP workshop begin stel ik dezelfde vraag: "Hoeveel van jullie voelen je zo sensitief dat deze sensitiviteit je hindert in het dagelijks leven?". Meestal gaan alle handen omhoog, sommige sneller dan anderen. Ook zie ik de emoties voorbij schieten op gezichten, terwijl de lees meer

09/5-14 om 15.45 Barbera

Ga op een gemakkelijke manier staan en laat je gewicht als het ware de grond in zinken. Stel je voor dat je een boom bent, met wortels diep de aarde in. Probeer je hoofd en nek in één lijn met je rug te houden door je lees meer

24/4-14 om 12.13 Barbera

Het is mogelijk dat sommige HSP-ers in meer dan 1 categorie vallen of dat sommige in geen enkele categorie passen. Hieronder een korte uitleg over de verschillende typen HSP-ers, de uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden en de gaven die ze te geven hebben: De sociaal rechtvaardige/activist HSPDiep lees meer

07/4-14 om 19.21 Barbera

Als je ook maar en beetje op mij lijkt dan voel je je het prettigst in je eigen omgeving. Voor veel mensen geldt dat hun (t)huis een bepaald niveau van geborgenheid brengt die geen andere plek biedt. Voor mij persoonlijk is het de enige lees meer

18/3-14 om 18.18 Barbera

Emoties zoals angst, frustratie en boosheid zijn energieën. Deze energieën zou je in theorie kunnen "oplopen" van andere mensen zonder dat je dat door hebt. Als je de neiging hebt om een emotionele spons te zijn, dan is het belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen dat je andermans negatieve emoties overneemt of hoe je vrij rondgaande negatieve emoties lees meer

10/3-14 om 19.19 Barbera

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken. Deel 3: Boosheid benaderen vanuit een lees meer

02/3-14 om 17.02 Barbera

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken. Deel 2: Boosheid benaderen vanuit een lees meer

23/2-14 om 17.32 Barbera

Boosheid kan je van binnenuit opeten en zo langzaam je leven verwoesten. Hoewel boosheid een neutrale emotie is en soms ook een gezonde reactie kan zijn, kan vasthouden aan je boosheid erg gevaarlijk zijn. Je moet leren je boosheid los te laten voor je eigen bestwil. Hier wat advies over hoe je dat kan aanpakken. Deel 1: Essentiële stappen lees meer

04/2-14 om 10.26 Barbera

Een burn-out wordt gezien als een teken van zwakte. Het is vaak moeilijk om te begrijpen wat er gebeurt, ook voor familie en vrienden. Maar we moeten een burn-out juist leren zien als een gezond signaal waarvan we iets heel belangrijks kunnen leren! Ziek zijn zonder lichamelijke klachten is moeilijker te lees meer

04/2-14 om 10.13 Barbera

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Als gevolg daarvan gaan ze er lees meer

02/2-14 om 12.41 Barbera

Emotionele genezing is een heel groot onderwerp. Om effectief te zijn, moet emotionele genezing worden afgestemd op de individuele persoon en de situatie die de noodzaak van genezing heeft veroorzaakt. Een holistische aanpak voor emotionele genezing Emoties worden vaak gezien als lastig en onhandig. Als iemand last had lees meer

26/1-14 om 16.57 Barbera

Kennen we niet allemaal iemand die niet los kan laten? Iemand die levenslang wrok koestert naar anderen? Iemand die alles doet om zijn zin te krijgen? Al duizenden jaren lang leven mensen op een wraakzuchtige en controlerende manier, waarbij ze elkaar op ernstig pijnlijke manieren behandelen. Wanneer zal dat lees meer

17/1-14 om 14.05 Barbera

HSP-ers vragen mij regelmatig hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen andermans energie. Ik zeg altijd dat daar geen snel een eenvoudig antwoord op te geven is. Mensen zijn vaak opzoek naar een schild om zich te beschermen of ze willen leren hoe ze een beschermende energie bubbel om zichzelf heen lees meer

06/1-14 om 17.49 Barbera

Helaas kunnen moeilijke economische omstandigheden ervoor zorgen dat de mate waarin mensen negatief gedrag tolereren op het werk om hun baan niet kwijt te raken, toeneemt. Als je ooit merkt dat jij het slachtoffer bent van pesten of intimideren op het werk, dan is het lees meer

05/1-14 om 14.48 Barbera

Fixers zijn vaak hooggevoelige mensen - ze zijn empathisch en voelen aan aan wanneer iets niet goed zit of niet klopt. Omdat ze ook creatief zijn en medelevend, weten ze vaak precies in te schatten wat het probleem is en hoe dat op te lossen. Ze willen graag doen wat ze kunnen om dingen beter te maken. Ze willen graag lees meer

22/12-13 om 17.34 Barbera

 Als je je uitgerekt voelt tot voorbij je grenzen dan ben je niet alleen. De enorme werkdruk en stress van zoveel hooggevoelige mensen is een voorschrift voor een burnout. Je zou denken dat een burn-out voorkomen simpel te realiseren zou zijn door niet oververmoeid te raken. Maar zo simpel is het lees meer

16/12-13 om 19.47 Barbera

De Filosofie van Regeneratie kent 3 belangrijke uitgangspunten:   1. Het lichaam heeft een ingebouwd zelfherstellend vermogen. Dit kan alleen optimaal werken als het op de juiste wijze wordt gevoed. Duizenden jaren geleden geloofden de Chinezen al dat gezondheid en balans de natuurlijke staat van het lichaam is, en dat het lichaam heel goed in staat is om zichzelf steeds weer in balans te lees meer

03/12-13 om 17.55 Barbera

Tijd voor en met jezelf, heel vaak blijft het een wens. Teveel stress, een te hoog levenstempo, allerlei soorten externe druk.... Dit alles leidt vaak tot vermoeidheid, twijfelen aan jezelf, depressies en burn-out. Terwijl we meer luxe en welstand bereiken, lijkt het levensgevoel, onze levensvreugde steeds meer afgestompt te raken. We haasten ons van de ene naar de andere afspraak, lees meer

30/11-13 om 10.21 Barbera

Elke dag kunnen we vragen om (en ontvangen van) helende energie van het universum. Open je hart en laat die energie naar je toe stromen, door je heen gaan en doorstromen naar anderen. Als je leeft in het hier en nu, dan kun je het leven toestaan te gebeuren in plaats van dat je het leven probeert te forceren. Op lees meer

29/11-13 om 18.57 Barbera

Het gebruik van de ademhaling is een zeer oude en doeltreffende meditatietechniek.Door de ademhaling te vertragen en te volgen, ontstaat er een punt waarom de aandacht gericht kan worden. Tevens kun je de weg van de ademhaling van buiten naar binnen volgen, waardoor je gemakkelijk bij je centrum komt. Het inademen gaat via de neus en het uitademen via lees meer

24/11-13 om 16.44 Barbera

Herstelbegeleiding bij burnout Ontbreekt het je aan tijd en energie om de gewenste veranderingen in je leven aan te pakken? Dan heb je nu de eerste stap gezet en loop ik als buitencoach graag met je mee op weg naar een gelukkiger leven. Wandelen, een krachtig concept Loop je vast in je werk of in je relaties? Ben je uit balans of heb lees meer

24/11-13 om 15.55 Barbera

12 manieren om NU van jezelf te houden Ik heb ervaren dat er maar 1 ding is dat elke probleem heelt en dat is van jezelf te houden. Op het moment dat mensen beginnen elke dag meer en meer van zichzelf te houden, is het verbazend te zien lees meer

19/11-13 om 11.41 Barbera

Tip 9: Aandacht De sleutel tot het vinden van je eigen unieke weg is aandacht en dat is minder moeilijk dan je denkt. Door onszelf er steeds weer aan te herinneren om zorgvuldiger, langzamer, bewuster te worden, kunnen we leren onszelf met zachte drang ertoe te zetten stil te worden. Stil worden, mediteren, aandachtig aanwezig zijn. Als je al je aandacht, lees meer

19/11-13 om 10.55 Barbera

Een burn-out heb je niet alleen! Er is heel veel informatie te vinden op internet over burnout maar vaak alleen gericht op degene die een burnout heeft. Maar…. een burnout heb je niet alleen! Daarom wil ik ook tips en adviezen aanbieden aan mensen die in hun directe omgeving iemand hebben, een partner, broer, zus, vriendin, vriend, zoon, dochter of collega, lees meer

18/11-13 om 16.06 Barbera

Burn-out De crisis die al jaren in Europa gaande is grijpt in tot onze meest primaire levensbehoeften en basiszekerheden. Mensen zijn bang hun baan kwijt te raken, werken meer en harder om uit financiële schulden te komen of te blijven, naaste collega’s worden ontslagen, door enorme reorganisaties moeten mensen soms ineens werk uit voeren waar lees meer

18/11-13 om 11.12 Barbera

Het belangrijkste is, dat je heel snel van je (dreigende) burnout of overspannenheid af bent. Deze tips zullen je helpen bij het herstel van je burnout TIP 1:Luister alleen naar mensen die zélf van een burnout zijn afgekomen. Je zit in een burnout en je wil lees meer

18/11-13 om 09.54 Barbera

Tip 8: Loslaten Hoe moet je loslaten? Ja, dat is een goede vraag. Loslaten is het moeilijkste wat er is. Probeer maar eens niet aan de kleur rood te denken. Het enige wat je dan ziet is rood.We proberen de hele dag van alles krampachtig vast te houden terwijl we lees meer

17/11-13 om 19.08 Barbera

Voorkom burnout: denk aan jezelf! 1. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Beweeg. Bewegen verhoogt de gevoeligheid voor lichamelijke prikkels. Dat helpt je te luisteren naar je lichaam en tijdig gas terug te nemen. Zorg voor goede nachtrust. Bouw de dag bewust af, door 's avonds te 'verlangzamen'. Ren vervolgens 's ochtends niet meteen naar je werk, maar neem de tijd om lees meer

16/11-13 om 16.11 Barbera

Tip 7: de kracht van STILTE! Zuiver bewustzijn, een rustige geest een kalme mind, STILTE.Voor jou als hooggevoelig persoon is het heel belangrijk deze ruimte voor jezelf te bewaken en in te nemen. Het is jezelf voelen als je zuiverste (licht)vorm, terwijl je stevig in contact bent met je aardse lees meer

15/11-13 om 11.41 Barbera

Tip 6: Reflecteer regelmatig! Reflecteren is een ander woord voor het heldere weten, de stem van jeintuïtie. Als je reflecteert is er rust in je hoofd en geen gepieker.En als het rustig is in je hoofd, dan zul je als hooggevoelig mens, flitsen van inzichten krijgen. Je bent ergens, lees meer

13/11-13 om 20.04 Barbera

Voor veel hooggevoelige mensen ligt de grootste uitdaging in het bij zichzelf blijven. Omdat hooggevoelige mensen van nature zo open staat vangen ze veel prikkels op. Deze komen vaak intens binnen en voor ze het in de gaten hebben voelen ze zichzelf niet meer. Vaak uit zich dat in een leeg, vermoeid of uitgeput gevoel, maar het kan zich ook uiten in een chagrijnig of lees meer

12/11-13 om 13.57 Barbera

Je geest is onderdeel van je lichaam; ze zijn onderling verbonden. De communicatie tussen beiden is vaak verstoord; in plaats van samenwerking is er vervreemding. Je moet dus je geest terugbrengen naar je lichaam. Tijdens deze meditatie zal je: Je lichaam (en geest) kalmeren Jezelf Aarden Je zwevende geest verankeren Een vredige geest en vredig lichaam ervaren Kalmte naar je lichaam brengen Laat je geest kalmte lees meer

11/11-13 om 10.03 Barbera

Tip 5: Spreek je uit, laat je horen! Als je de eerdere tips hebt gelezen en hebt toegepast, dan is er al veel met je gebeurd. Vanuit het zijn, het voelen, het willen en het houden van, ga je je nu uitspreken. Laat je woorden je hart passeren en lees meer

01/11-13 om 19.15 Barbera

Vanuit een zelfhulp perspectief heb ik gemerkt dat de volgende stappen erg waardevol zijn: Leer ontspannenProbeer waar mogelijk je werkstress te verminderen, overweeg om regelmatige vrije dagen en/of vakanties in te plannen. Werk niet over en neem geen extra werk aan naast je huidige werk. Leer wat ontspanningstechnieken. Leer MediterenMeditatie is belangrijker dan algemene ontspanningstechnieken. Correct uitgevoerde meditatie kan de lees meer

31/10-13 om 19.34 Barbera

Tip 4: Gebruik je hart. Deze tip gaat over jezelf verbinden door middel van je hart. Eerst verbind je je met jezelf (zie vorige tips) en van daaruit ga je je verbinding met je omgeving. Deze verbinding gaat over houden van, liefdesrelaties, de band met je familie en vrienden, lees meer

30/10-13 om 22.45 Barbera

Voel je je moe, geirriteerd of depressief, slaap je slecht, is je concentratie niet meer wat het was? Voel je je gespannen en vol twijfels? Heb je regelmatig last van lichamelijke klachten als infecties, hoofpijn, digestieve problemen, hooikoorts of andere allergieen? Mogelijk heb je last van een burn-out. Burn-out komt vaak voor bij mensen die voor langere perioden in hoge stress situaties lees meer

25/10-13 om 17.30 Barbera

Tip 3: Ga voelen wat je wil. Gevoel kent 2 smaken: het ja-gevoel of het nee-gevoel. Vanuit het ja- of nee-gevoel, het fijne gevoel of het onaangename gevoel, kun je gaan formuleren waar je behoeftes liggen en wat je wil. Waar heb je behoefte aan? Wat wil je lees meer

25/10-13 om 17.27 Barbera

Tip 2: Maak contact met je gevoel Contact maken met je gevoel zou niet zo heel moeilijk moeten zijn, ware het niet dat je je waarschijnlijk nogal eens overspoeld voelt door je gevoel. Dit zorgt er dan voor dat je snprobeert met je ratio je gevoel te lees meer

25/10-13 om 17.07 Barbera

Tip 1: Erken voor jezelf dat je hooggevoelig bent. Weet je al van jezelf dat je hooggevoelig bent, maar durf je er nog niet zo goed voor uit te komen? Dat is heel begrijpelijk want het voelt een beetje als uit de kast komen. Wie wil er lees meer

25/10-13 om 10.29 Barbera

Wist je dat 20% van de bevolking hooggevoelig is? Ik weet uit ervaring dat datknap lastig kan zijn. Het leven is behoorlijk snel geworden de laatste, pak weg,30 jaar en er komen heel veel prikkels op je af. Denk aan: Altijd bereikbaar zijn via telefoon en social media. Veel geluid om je heen, denk aan reizen in openbaar vervoer, winkelen lees meer

25/10-13 om 09.55 Barbera

Hierboven zie je de piramide van Maslow, waarin de basisbehoeften van de mens worden weergegeven. Volgens de theorie van Maslow kun je alleen een gezonde persoonlijkheid ontwikkelen als een aantal fundamentele behoeften minimaal bevredigd zijn. Onder aan de basis van de piramide staan de lichamelijke behoeften. We kunnen niet lees meer

22/10-13 om 10.41 Barbera

Een lang en gezond leven, wie droomt er niet van? Longevity is een veel besproken onderwerp in de Chinese geneeskunde. Al eeuwen voor Christus schrijven Chinese dokters over dit onderwerp. En wat nou zo boeiend is, is dat die onderwerpen uit de TCM (traditional Chinese medicine) ook nu nog zo actueel zijn. Ben jij benieuwd wat je zelf kunt lees meer

15/10-13 om 16.02 Barbera

Dat water drinken gezond is, weten we allemaal. Maar helpt het ook om af te vallen? En kun je te veel water drinken? “JE MOET MINIMAAL 1,5 LITER WATER PER DAG DRINKEN” Feit. Met plassen, zweten en ademen verbruiken we zo’n 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid moet dus dagelijks worden aangevuld. Met het vocht in ons voedsel krijgen we ongeveer lees meer

12/10-13 om 18.07 Barbera

Gebrek aan energie is de meest voorkomende klacht die ik hoor om me heen hoor van vrouwen. Soms weten ze waardoor het komt en is het tijdelijk. Bijvoorbeeld tijdelijk druk op het werk, ineens stress in hun relatie, een aankomende verhuizing, zorg om een kind of ouder of een pijnlijke ontsteking die niet over wil gaan. Vaak hoor ik echter dat lees meer

11/10-13 om 09.21 Barbera

Om te weten wat burnout is, moet je het zelf ooit hebben meegemaakt. Het is nauwelijks uit te leggen wat er in je omgaat wanneer je de eerste verschijnselen krijgt. Plotseling iets niet meer kunnen of durven wat even daarvoor nog routine voor je was, is shocking. Je verstand begrijpt er niets van en probeert alles onder controle te krijgen. lees meer

10/10-13 om 22.52 Barbera

Een studie van het Amerikaanse Brigham and Women's Hospital heeft uitgewezen dat een beker warme melk bij slapeloosheid en stress werkt net zo goed werkt als een kalmeerpil  Dit komt doordat melkproducten een gespannen geest tot rust brengen door de aanmaak van endorfines Wil je beter kunnen redeneren? Probeer dan eens een kop koffie bij het ontbijt. Of probeer groene thee lees meer

10/10-13 om 21.52 Barbera

Fysieke beweging leidt tot een betere fysieke, mentale en zelfs emotionele gezondheid. Wandelen is voor veel mensen dé manier om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en stil te staan bij levensvragen, persoonlijke keuzes en andere dingen die werkelijk belangrijk zijn. Werken aan jezelf terwijl je wandelt. Door in een rustig tempo te lopen onthaast je als vanzelf. lees meer